15 de junio de 2010
15.06.2010

Certificat de defunció

15.06.2010 | 07:30

Xavier Tarazona

La crisi financera iniciada per les grans corporacions bancàries americanes al caliu d´una normativa desreguladora, esdevinguda en gran crisi econòmica mundial, ha aconseguit posar de genolls a la major part dels Estats i sistemes econòmics i financers occidentals, mostrant les grans debilitats del sistema i la poca consistència de les institucions cimentades sobre falses bases econòmiques de prosperitat especulativa.
Les doctrines econòmiques neocons que imperen en el món occidental no afavoreixen la creació de teixits econòmics reals que comporten una evolució del sistema cap a l´estabilitat i la sostenibilitat econòmica. Els governs afectats sols han reaccionat aplicant mesures que segueixen al peu de la lletra les receptes econòmiques liberals: baixada de sous i pensions, flexibilització i abaratiment de l´acomiadament, retalls socials, pujada d´impostos indirectes, ajudes als bancs i grans empreses. Com sempre, carregant el cost als econòmicament més dèbils.
Aprofitant aquesta circumstància s´han carregat uns instruments financers que es crearen per a pal·liar i corregir els efectes negatius per a la població exclosa i rebutjada pel sistema financer oficial i per a afavorir el desenvolupament econòmic del seu territori d´influència, les caixes d´estalvi, entitats de clara funció social. El Banc d´Espanya només ha posat foscor a les maniobres dirigint-les sols cap a un camí interessat, la bancarització de les caixes, forçant situacions i voluntats. El certificat de defunció de les caixes d´estalvi l´han signat els mateixos que les han portat a la seua desesperada situació actual. Aquells que es cregueren que podien jugar a grans banquers i entraren en negocis aliens als seus enteniments i capacitats, aquells que mai es cregueren la funció social fonamental, aquells que jugaren pels seus interessos particulars davant dels interessos generals.
En l´àmbit del País Valencià, les institucions i les organitzacions que haurien d´haver garantit la pervivència dels fonaments de les entitats i el seu correcte funcionament han fet una greu deixadesa de les seues funcions. Els responsables han estat més preocupats per malbaratar —i potser alguna cosa més, a tenor dels processos judicials— diners públics, més preocupats per lluir palmito en fastos i oripells, preocupant-los molt poc —gens!— el futur i la viabilitat econòmica i social del nostre País, que tots diuen —amb la boca plena— estimar, gastant sense esme en obres faraòniques innecessàries, en esdeveniments cars i minoritaris —que sols omplin les butxaques a quatre profitosos— i deixant les arques públiques exhaurides i endeutades.
Una vegada signat el certificat de defunció i rebut el condol amb silenciosa resignació dels directius empresarials (per quina regla de tres se´ls ha de donar explicacions especials si ni son part de les caixes, ni tenen cap facultat ni capacitat de decisió, ni han fet cap proposta coherent per a elles), és el temps de les treballadores i treballadors de les nostres caixes. Ara ens hem de posar a la feixa de defensar qüestions més primàries que l´enyorat futur social de les nostres entitats, ara hem de procurar no seguir sent qui paguem la factura de la incompetència i l´arrogància dels dirigents i directius de les caixes. Ara hem de treballar per a aconseguir un tracte digne per a les plantilles que per necessitat s´hauran de reduir i unes eixides professionals bones per al personal que s´ha de quedar. I esperem tindre al davant la mateixa predisposició a una bona negociació que mostrem sempre els qui paguem el pato.

Responsable sectorial estalvi. UGT-PV

Compartir en Twitter
Compartir en Facebook
Enlaces recomendados: Premios Cine