18 de junio de 2010
18.06.2010
40 Años
40 Años

Gilipolles?

18.06.2010 | 07:30

Josep Lluís Bausset

El president de la Diputació de València, el senyorAlfonso Rus, s´estranya de que el jutgen pel fet d´haver anomenat gilipolles, «només» a tres professors que havien utilitzat els termes aleshores i gairebé. Al llarg de la meua dilatada vida he estat professor als instituts de Tortosa, Xàtiva, Alzira, Carlet i Carcaixent. Per a mi la funció docent ha estat una passió. Amb les classes he intentat transmetre als meus alumnes no només uns continguts (el nucli i els orbitals dels àtoms, la formulació química o les lleis de Mèndel) sinó també unes actituds, uns valors i unes idees que els ajudaren no només a saber, sinó sobretot a ser persones. Al llarg de la meua vida de docent he volgut que els meus alumnes aprengueren a viure amb civisme, educació i respecte pels altres. I mai he admès a l´aula l´insult, l´arrogància, la insolència o la mala educació!
Actualment, és un tema de debat a les aules l´absència de valors i de civisme. L´insult i la falta de respecte (pel professor i pels alumnes) desgraciadament, està a l´ordre del dia. Creu el senyor Rus que amb els seus insults —«solo quería ofender a tres personas»—, és un model per als nostres jóvens? El 31 de maig va vindre a vore´m un antic alumne de l´institut de Xàtiva. Em va dir (si no recorde malament) que li diuen Vicent Chàfer. Em parlà del record tan bo que tenia de mi i de com comentava amb la resta dels companys de curs, el meu pas i la formació que havien rebut a l´institut de Xàtiva. I encara em digué una altra cosa que m´omplí de satisfacció: si jo sóc químic, és gràcies a les seus classes a l´institut, on m´ensenyà amb claredat els secrets de la química! Eixa és una de les satisfaccions més grans que tinc com a professor: El record dels antics alumnes, la gratitud dels antics deixebles per la meua tasca com a docent! Una tasca que he fet sempre des del respecte i el sentit comú.
Últimament, la propaganda de la Conselleria d´Educació ens informa de la construcció de 365 centres escolars en els últims set anys. I què són els 365 nous centres escolars, si els alumnes veuen com el president de la Diputació es permet insultar a uns professors? Diu la propaganda de la Conselleria d´Educació que «continuem liderant a Espanya la construcció, ampliació i millora de col·legis i instituts». Enhorabona! Però una escola sense valors, amb insults com el del senyor Rus, contribueix a la «formació dels nostres alumnes»? Creu el senyor Rus que si jo haguera dit als meus alumnes que eren uns gilipolles, els haguera ajudat a créixer com a persones? Com podran els professors i els mestres demanar respecte i correcció als seus alumnes, si tot un president de la Diputació de València anomena gilipolles a tres docents? No creu senyor Rus, que insultar als professors és una manera d´incitar als alumnes a fer el mateix? Si ho fa el president de la Diputació (poden pensar els nostres jóvens) per què no ho podem fer nosaltres? La convivència (la bona convivència, senyor Rus) es fonamenta en el respecte a l´altre, no en l´insult, la desqualificació, les injúries o el menyspreu! És així, amb insults, com vol vostè que la nostra societat progresse? No creu que és amb la paraula i el diàleg com es construeix el futur de la societat? Vergonya, senyor Rus, vergonya!

Catedràtic d´Institut Jubilat

Compartir en Twitter
Compartir en Facebook
Enlaces recomendados: Premios Cine