Els activistes també han violat les lleis marroquines? Quines lleis poden impedir acompanyar uns amics a les seues cases? Què penseu fer? Ara inculpareu els activistes de posar la traveta a les bones relacions hispano-marroquines, no? Quin poder que tenen! No serà que aquestes bones relacions estan condicionades al silenci còmplice espanyol sobre tot allò que ocorre al Sàhara?

El grup de ciutadans espanyols que ha acompanyat uns ciutadans sahrauís a casa no hi ha anat a fer turisme. Hi ha anat per fer d´escuts humans, per protegir,uns ciutadans sahrauís que tornaven d´Alger, d´una conferència on s´han tractat els problemes dels sahrauís als territoris ocupats. De les continuades violacions dels drets humans. De la resposta que cal donar-hi.I allà la policia marroquina els ha rebut amb porres, pals, colps... ja ho vam veure a finals del mes passat, com se les gasten. I això que són estrangers! Què fan mentre no hi ha observadors internacionals?

I és que en comptes de ser les mateixes forces de les Nacions Unides les que fan perquè s´apliquen les pròpies resolucions, hi han de ser —al Sàhara Occidental ocupat il·legalment pel Marroc— els mateixos ciutadans els qui reclamen la seua aplicació. Jugant-se la integritat personal, i la vida.

L´ONU (de la qual el Regne d´Espanya és membre, senyors ZP i Moratinos!) pren unes resolucions; però, després, amb excuses del mal pagador, se´n desentén. Amb excuses de mal pagador, la potència colonial, Espanya —el(s) seu(s) govern(s)—, se´n desentén. Pitjor encara, s´alia amb l´ocupant il·legal. Negocia amb ell com si fos el propietari d´uns terrenys, d´un país, que segons la mateixa ONU, és responsabilitat de l´administració espanyola.

Ara sentirem veus, ja les sentim, que clamaran contra aquestes activistes que, amb les seues accions, posen pedres contra els negocis, els interessos, espanyols al Marroc. Que si això és dolent per als pescadors, per als comerciants... Per a qui és realment dolent és per als sahrauís torturats, represaliats, segrestats. Un poble que pateix un genocidi silenciat pels còmplices de La Moncloa. Una vegada més, hem vist, a tots els mitjans de comunicació espanyols, i a d´altres, com viuen el dia a dia els sahrauís que reclamen l´aplicació de les resolucions de l´ONU. I ara ho veiem perquè afecta ciutadans del nostre país; occidental i culte! Mentre els colps els reben uns moros no és tema de notícia. Encara que aquests moros siguen sota la responsabilitat de l´administració espanyola. O potser per això mateix no són notícia.

Durant el franquisme, tot allò negatiu que venia del Sàhara s´amagava a la premsa. Ara, també. I si no fóra pels milers i milers d´amics del poble sahrauí que col·laboren amb la causa del poble sahrauí, portant xiquets, organitzant caravanes humanitàries, organitzant projectes de cooperació... al Regne d´Espanya, el tema ja hauria estat esborrat com en les dictadures s´esborra un personatge no estimat de les fotografies oficials.

President d´Acaps la Safor