Hui es produirà l´arribada de l´AVE a la Comunitat Valenciana, en fase de proves, i a partir del pròxim 18 de desembre entrarà definitivament en servei. Són molts els estudis sobre els fenomenals efectes positius que l´alta velocitat produirà a la nostra comunitat i a la ciutat de València. Esta nit, el ministre José Blanco farà públic l´informe del seu impacte econòmic elaborat a instàncies del Ministeri de Foment.

Han estat 22 anys de lluita de la societat valenciana, una lluita que tindrà un punt i seguit esta vesprada quan el primer AVE faça la seua entrada a l´estació provisional del carrer Sant Vicent de València; un altre en 2012, quan ho faça a Alacant i que es tancarà definitivament en 2014, quan arribe a Castelló. És cert que han estat molts els governs que han participat en este llarg camí, com també ho és el fet que les obres del corredor directe entre Madrid i València per Conca, que hui s´inaugura, no varen començar fins març de 2004, tot i coincidint amb l´arribada del PSOE i Zapatero al Govern d´Espanya, uns treballs que s´iniciaren en el tram Requena-Siete Aguas i que han mantingut un ritme constant en els últims sis anys i mig.

No obstant, ara assistim a un intent de reinventar la història de l´AVE i fer seua una obra per part de la Generalitat Valenciana, a la que tan poc ha col·laborat, més enllà d´utilitzar-la com arma en la seua estratègia d´oposició front el govern socialista. Una estratègia reivindicativa que, sorprenentment, no existia quan els governs d´Aznar varen prioritzar els AVEs a Màlaga i Valladolid davant del nostre, o varen desistir de la defensa del corredor mediterrani com prioritari quan a la UE es definia la Xarxa Transeuropea de Transports en l´any 2003, tot i posant més interés en l´alta velocitat Madrid-Lisboa o en la connexió ferroviària Vigo-Oporto. Els fets són com són i no com ens agradaria que foren i per això crec necessari situar a Camps i a Rita Barberà davant l´espill de les seues actuacions.

En qualsevol cas, hui ha de ser un dia de goig i satisfacció per a tots els valencians i valencianes, que són els autèntics protagonistes del fet que el pròxim 18 de desembre siga el dia 1 de l´oportunitat de transformació econòmica i territorial més important que la nostra comunitat viurà en dècades. Una oportunitat que tots units, ciutadans i institucions, no hem de deixar passar.