Fa uns dies, el nou president de la Generalitat, Alberto Fabra, declarava als mitjans que Canal 9 és inviable, és a dir, que no té via, camí, futur. Podríem dir que si no fóra una empresa pública sostinguda i consentida pel govern —és a dir que se li han permès i fins i tot festejat tota mena de destrellats— RTVV estaria pitjor que la CAM i que moltes empreses que ja han fet fallida. El president Fabra no diu res de tot això. Només proclama amb pompa, com qui acaba de descobrir Catarroja, que Canal 9 és inviable.

Té raó el senyor president. El seu partit regeix el grup RTVV des del 1995. Amb dedicació i vocació d´espoli se succeïren quatre directors generals en pocs anys —les hemeroteques documenten com desapareixien equipaments tècnics i decorats a mans de directius de la casa que tenien interessos en televisions locals privades, decorats i equipaments que reconvertien, la manera com productores amigues tapaven il·legament i amb nocturnitat el senyal de TV3 en l´enèsima guerra contra l´invasor del nord. Amenaçaren amb privatitzar TVV, varen perdre davant dels tribunals i la privatitzaren de facto: lliurant a productores externes —majoritàriament de Madrid i dels conglomerats mediàtics afins— el gros de la producció i contractant amb càrrec als diners públics centenars de fidels, parents i amics la principal faena dels quals és fer de comissaris polítics i degradar continguts. Així va anar creixent el forat negre del desgavell econòmic, la manipulació informativa, l´amiguisme sicilià. En l´època de l´expansió econòmica que ens ha dut a la situació de crisi greu en què ens trobem, en comptes de proveir econòmicament RTVV, l´autoritzaren a endeutar-se fins als mil dos-cents milions d´euros actuals.

Aquesta és la inviabilitat de RTVV: la de la nefasta gestió del PP que l´ha posat al servei dels seus interessos, de vegades, fins i tot privadíssims (encara queda molt per saber i jutjar del cas Gürtel i el paper de RTVV i el seu anterior director general, Pedro García) o repugnants (els presumptes abusos sexuals del cap de recursos humans Vicente Sanz). És imprescindible i urgent canviar el rumb de RTVV, destituir els principals responsables i sanejar la tripulació d´ineptes i aprofitats. El grup Radiotelevisió Valenciana és viable si es posa al servei dels ciutadans, si produeix informació de qualitat (no és més cara que els productes tòxics que paguem ara), si aposta per la programació de proximitat, si abandona els ruïnosos productes estrella com la Fórmula 1, si gestiona amb criteris de rendibilitat social i cultural els diners que els valencians posem per tenir una ràdio i televisió públiques i en valencià.

Al nostre país tenim suficient massa crítica, densitat social, capital cultural i professional per fer una bona televisió de servei públic, una televisió que pot també ser referent en l´entreteniment i la producció pròpia. Només necessitem els mínims de llibertat i democràcia per treballar, una gestió professional i ben qualificada, una selecció i promoció del seu personal atenent a criteris de mèrit i capacitat, i abandonar les males pràctiques que ens han fet tristament populars entre les televisions públiques d´Europa.

?Membre del consell d´administració de RTVV a proposta de Compromís