Lo que España necesita». Així es titulava el programa electoral del Partit Popular. I ara, en el primer disseny de ministeris del nou president Mariano Rajoy, veiem que Espanya no necessita ni ministeri de Ciència ni de Cultura. I quasi tampoc de Medi Ambient, àrea que queda en tercera línia al departament dirigit per un ex-ministre, Miguel Arias Cañete, que repeteix en Agricultura, recordat per les seues declaracions escassament conservacionistes. Alhora, desapareix la Secretaria d´Estat per al Canvi Climàtic. Poc sorprenent, d´altra banda.

Després del desconcert inicial provocat per l´absència del Ministeri de Ciència i Innovació, el BOE del dia de la loteria de Nadal aclaria dubtes: el Ministeri d´Economia i Competitivitat, dirigit per Luis de Guindos, disposarà de la Secretaria d´Estat d´Investigació, Desenvolupament i Innovació. D´aquesta manera, es trenca una tradició, potser com a resultat de la situació financera actual, perquè la ciència abans d´avançar de manera independent sempre havia estat lligada a Educació, des de que Adolfo Suárez en la primera legislatura va crear el Ministeri d´Educació i Ciència.

Ens quedem amb tots els dubtes i temors aquestes festes. La desaparició del Ministeri de Ciència sona a una davallada de la inversió pública en recerca, precisament ara, quan cal apostar per la I+D+i com a factor clau d´un model de creixement econòmic amb futur en aquest context d´economia globalitzada. Perquè ja no podem produir més barat per a eixir de la crisi o crear llocs de treball, sinó promoure per productes i serveis d´alt valor afegit, encara que siga una aposta a mitjà i llarg termini. També resten en la incertesa la creació de l´Agència Estatal d´Investigació i entitats que han treballat tant per a impulsar la cultura científica i de la innovació com ara la Fundació Espanyola per a la Ciència i la Tecnologia (Fecyt) creada, d´altra banda, en temps del Govern Aznar, ara fa deu anys.