Opinión
25 de novembre de 1960
Josep Franco
Santa Catalina, ora pro nobis, Santa Filomena, misere nobis. Sant Antoni del porquet, als xiquets un dineret i a les xiques una zurra, pa que vagen a costura!». Amb una exclamació d´advertència per a les xiquetes acabava la cançó de les Catalinetes que encara es cantava a Sueca, i supose que a molts altres pobles valencians, tal dia com hui, festivitat de santa Caterina, pels anys seixantes. Ara, la festa de les Catalinetes ha quedat reduïda a l´àmbit escolar i ha perdut tot el simbolisme. Però, per aquell temps, encara celebràvem la tardor amb un berenar al camp, que havia d´incloure un rotllo d´anís i fruites confitades. Un dolç molt antic i molt primordial, en forma de cercle, de roda del temps, de límit.
Santa Caterina, que va nàixer a Alexandria un dia del segle IV, és una santa universal perquè la commemoren la majoria de les esglésies cristianes, que ja és dir. Era una jove rica, intel·ligent, culta i se suposa que atractiva, que volia aportar les seues capacitats i el seu treball al progrés de la societat. Però es veu que un dia se li va aparéixer Jesucrist i, de la mateixa emoció, aquella dona que prometia tant es va retirar de la vida pública perquè, des d´aquell dia desafortunat, es considerava la promesa de l´aparegut.
Un altre dia, després d´haver discutit amb uns quants homes en la plaça pública, que era l´única xarxa social d´aquell temps, les autoritats d´Alexandria l´acusaren de provocadora, per haver deixat en ridícul els oradors més preparats de la ciutat, i la condemnaren a mort. Però, bé perquè estaven en campanya electoral, bé perquè Caterina estava bona, li oferiren la possibilitat de casar-se per a salvar la pell. Caterina, a qui han pintat bella i serena molts mestres de la pintura antiga, es va mantenir fidel al seu promés i les autoritats la martiritzaren.
Els atributs de santa Caterina en són molts: un llibre, signe de saviesa però també de compromís amb la tradició; una palma, símbol del martiri; una espasa, que m´estime més no saber què representa, i una corona, que és un símbol de majestat i d´autoritat: la dona perfecta, com demostren els pintors que la imaginaren. Potser per això, santa Caterina és, sobretot, la protectora de les dones en saó que encara no tenen marit ni promés: les terres fèrtils que encara no han estat sembrades.
Molts anys després del martiri de santa Caterina, mentre a Sueca berenàvem, tal dia com hui de 1960, els sequaços del general Trujillo, dictador de la República Dominicana, assassinaven, després de martiritzar-les, les germanes Mirabel, Pàtria, Minerva i Teresa, en algun lloc de la selva dominicana. El martiri d´aquelles tres dones és un dels motius que ens obliguen a commemorar, tal dia com hui, el dia mundial contra la violència de gènere. El nostre planeta pega tantes voltes que és natural que hi haja moltes confluències sorprenents: el mateix dia que el món condemna la violència contra les dones, una bona part dels humans honoren una santa que va renunciar al seu futur i es va convertir en màrtir, per mantenir-se fidel a la promesa que havia fet a Jesucrist. És difícil saber quina situació és més violenta: si morir per enfrontar-se a un dictador o renunciar a viure per mantenir-se fidel a una aparició.
- Un fallo de la Agencia Tributaria hará que muchos jubilados cobren hasta 4.000 euros como compensación: serán estos
- La Guardia Civil alerta a toda España: 'Cuanto antes se denuncie, mejor
- Gabriela Bravo dimite
- Los atropellados en el Palmar por un conductor ebrio eran el expresidente de Feria Valencia Antonio Baixauli y su mujer
- El principal experto en el barranco del Poyo: 'Se puede desviar caudal al nuevo cauce para proteger l'Horta Sud
- El agua vuelve a correr por el Plan Sur
- Gritos a Mazón en su visita al hospital Clínico
- Tres heridos en un atropello en la avenida Campanar