La campanya llençada per les Noves Generacions del PP de Castelló de denúncia anònima de professorat que «adoctrine» a les aules senta un perillós precedent antidemocràtic que ens apropa a pràctiques feixistes que posen en perill la pròpia democràcia. Hom troba a faltar una rectificació contundent per part del partit que ens governa a tota la ciutadania. Per als qui han llençat tan ignominiosa campanya i per als qui no estiguen d´acord amb aquestes afirmacions convé fer algunes reflexions.

En primer lloc, la neutralitat política no existeix en tant vivim en societat. Viure en societat implica prendre decisions i participar en la pressa de decisions. Qui no pren decisions o s´implica davant d´una situació injusta està prenent la decisió de legitimar-la o consentir-la amb la seva no acció. No podem definir-nos com apolítics i desprès anar votar... votar és l´acte polític per excel·lència.

En segon lloc, no és possible educar des de la neutralitat... educar en valors significa elegir-ne uns i rebutjar-ne d´altres. Per a educar, d´acord amb els principis de la LOE, cal analitzar la realitat des d´una visió crítica i constructiva, amb la finalitat de tindre capacitat d´actuació i incidència sobre el món en que vivim, per a transformar-lo i millorar-lo. La realitat es pot analitzar des de diferents òptiques i això és el que entenem per llibertat d´expressió i per democràcia.

En tercer lloc, el professorat a l´aula exerceix un dret fonamental que és la llibertat de càtedra. Aquest dret és essencial en la mesura que garanteix la llibertat de consciència, expressió i docència a les aules, sense inferències o imposicions per part del poder executiu de torn. I és precisament aquesta llibertat la que garanteix la pluralitat ideològica a les aules, on l´alumnat té l´oportunitat de trobar un reflex bastant real de la societat on viu, amb tots els seus colors i matisos, el que li permetrà conèixer la diversitat ideològica en que vivim i anar construint la seva pròpia opció personal. Cosa que per cert no passa als centres privats catòlics, on l´alumnat sols té accés a una part d´aquest espectre, i és adoctrinat en doctrina catòlica o en opcions ideològiques conservadores, sense possibilitat de contrastar-les amb d´altres opcions.

La millor garantia contra l´adoctrinament és la llibertat d´expressió i opinió, l´acceptació i respecte cap a d´altres opcions ideològiques, religioses o polítiques, sense imposicions ni coaccions... just el contrari del que alguns pretenen amb iniciatives com aquestes on des de l´anonimat i la impunitat s´anima a denunciar als qui no combreguen amb la seva única veritat que cal defendre a foc i espasa si cal. Així doncs caldria revisar si en tots els llocs es respecta aquesta llibertat d´expressió, consciència, religiosa o ideològica, i actuar en conseqüència. Les noves generacions del PP podrien començar per ací i denunciar als qui no respecten a les aules aquestes llibertats fonamentals... seria un exercici de responsabilitat i de credibilitat que tota la societat agrairia de segur moltíssim. Per cert, caldria denunciar als profes de religió catòlica per adoctrinar? Feina tenen.