Síria viu una guerra sagnant. Una vegada més, EE UU, amb el recolzament de Turquia i la Lliga Àrab, volen acabar una guerra, amb més violència, que no farà sinó crear més problemes. Des de l´Església s´han alçat diverses veus per evitar un enfrontament sagnant. El papa Francesc, home de pau, ha reclamat la «via del diàleg i la negociació», com a «única opció per tal d´acabar amb el conflicte a Síria». També el patriarca siro-catòlic Youssef III Younan, ha expressat el seu convenciment que la guerra no és la solució per acabar amb el conflicte bèl·lic que viu Síria.I el patriarca maronita Béchara Rai, des del Líban, ha denunciat el que tots sabem: «Hi ha països occidentals que estan fomentant aquests conflictes».

La guerra a Síria m´ha fet recordar el viatge que el pare Bonaventura Ubach, monjo de Montserrat, va fer al Pròxim Orient, i que va recollir en el seu Dietari d´un viatge per les regions d´Iraq. 1922-1923. En aquest volum, publicat fa tres anys, citava la ciutat d´Alep, una de les ciutats més castigades en aquesta guerra. Ubach, biblista i orientalista, destacava la bona convivència que, aleshores hi havia entre cultures i religions, en Alep, una de les poblacions més antigues del Pròxim Orient, Patrimoni de la Humanitat des de 1996.

Totes les comunitats cristianes de Síria estan en contra d´una intervenció militar, que no farà sinó agreujar el problema. I l´Església, igual que en la guerra d´Iraq, no pot ser neutral i per això, també està en contra d´una altra guerra, per acabar amb la violència. Com deia l´arquebisbe sud-africà Desmond Tutu, premi Nobel de la Pau, «ser neutral en una situació d´injustícia, és posar-se de part de l´opressor». Aquesta guerra a Síria ha provocat la mort de milers de persones, amb més de 250.000 ferits i 2 milions de refugiats. Com ha dit encertadament el periodista i analista polític Toni Cruanyes, «la guerra a Síria és l´exemple perfecte de totes les contradiccions morals i polítiques possibles».Per tot això, una vegada més, cal un diàleg que acabe amb la guerra i faça nàixer la civilització de la pau.