28 de septiembre de 2013
28.09.2013

El Senat última estació per pujar al tren de la transparència

Jose Ignacio Pastor Pérez

30.09.2013 | 20:45

ACICOM (Associació Ciutadania i Comunicació) ha organitzat, amb la col·laboració d´un ample ventall d´organitzacions valencianes, el dia 27 a La Nau, una Jornada sobre el Dret a Saber o d´accés a la informació. Un dret humà reconegut en diferents instruments jurídics, nacionals i internacionals. Des de setembre de 2002, durant una reunió a Sofia (Bulgària) diverses organitzacions defensores de l´accés a la informació van crear la 'Xarxa d´activistes per la llibertat d´informació' (xarxa FOIAnet) i la celebració del Dia.

Fa 9 anys es prometia per primera vegada a Espanya l´aprovació d´una llei d'accés a la informació, posant fi al llarg greuge que patim la ciutadania de ser l´únic país europeu, de més d´1 milió d´habitants, que careix d´aquesta norma. Ja és hora d´empoderar a la ciutadania i de pas vacunar-nos, almenys en part, front a la corrupció, el totalitarisme, les arbitrarietats i en definitiva l´opacitat de les administracions públiques.

La societat civil, mitjançant la Coalición Pro Acceso i altres organitzacions, hem dialogat amb els diferents governs a nivell estatal, autonòmic i local per a defensar que la futura norma garantisca el dret d´accés a la informació i vaja tan lluny com siga possible per a posar-nos al capdavant dels països amb lleis de transparència.

Després dels 9 anys, Espanya ja compta per fi amb un Projecte de Llei de Transparència, Accés a la Informació i Bon Govern. Açò sens dubte és una bona notícia, però encara hi ha treball que fer al no estar a l´altura dels estàndards internacionals en la matèria. Segons l´anàlisi de l´organització Access Info Europe les deficiències actuals deixarien a Espanya en la posició 72 dels 96 països amb llei de transparència en el món.

Per a millorar el Projecte de Llei, s´hem adreçat a totes les senadores i senadors valencians per demanar-les que esmenen el Projecte de Llei, que ja ha passat pel Congrés, amb tres aspectes fonamentals:

1. El reconeixement del dret d´accés a la informació com un dret fonamental.
2. Que la llei no excloga del seu abast cap tipus d´informació.
3. Que l´organisme de revisió siga independent i tinga poder vinculant.

Un estudi sobre totes les lleis d´accés a la informació del món es pot trobar en: http://www.rti-rating.org/index.php .També són de gran interès les recomanacions de l'organització Transparència Internacional

La ciutadania volem saber quins partits van a defensar aquestes esmenes per aconseguir una millora substancial de la norma que garantirà l´accés a la informació.

No podem perdre el tren de la millora de la qualitat de la democràcia, tan en hores baixes. El Senat és l´última estació del tràmit parlamentari. De les senadores i dels senadors dependeix ara demostrar que la "Càmera Alta" serveix i és útil per a la ciutadania.

Compartir en Twitter
Compartir en Facebook