Els sotracs microsísmics que estan patint durant les últimes setmanes el Baix Maestrat i les Terres de l´Ebre trenquen l´optimisme tecnològic de la societat i posen en alerta les alarmes de la població perquè el terratrèmols, tot i la seua baixa magnitud, generen una gran incertesa i sensació de perill.

Els sismes es relacionen amb les obres del projecte Castor, promogut per ACS i la canadenca Escal, el qual preveu utilitzar un antic pou petrolier a 1.750 metres de profunditat per a emmagatzemar una reserva de gas important, decisiva en el cas de problemes de subministrament. És a dir, estratègica per a les empreses que especulen amb el preu de l´energia. Però la relació causa efecte encara no ha estat demostrada, això sí, el principi de cautela ha fet paralitzar les intervencions i posar en marxa el pla contra riscos sísmics.

Aquest episodi ens condueix a la prudència davant la intervenció sobre el territori i, fins i tot, a la precaució que hauríem de tindre en els nostres impactes sobre el medi ambient. No podem creure que les grans infraestructures podran resoldre tots els desequilibris generats per l´actual model energètic, on el control de la demanda i l´ús de les fonts renovables estan sota mínims.

El clima és un altre exemple. Les grans empreses poden prometre la construcció de magatzems per als gasos d´efecte hivernacle amb inversions multimilionàries, però difícilment frenaran l´escalfament global. Acabem de tindre unes nits molt càlides, amb registres de rècord per a aquesta època de l´any, segons l´Agència Estatal de Meteorologia.

I el passat mes va ser el setembre més sec dels últims 30 anys, amb una pluja al territori valencià un 80% inferior a les xifres normals. Tot just, quan s´acaba de presentar a Estocolm el primer dels tres estudis que constituiran el cinquè informe de Canvi Climàtic de l´IPCC de les Nacions Unides, on es torna a constatar l´empremta d´aquest fenomen i la responsabilitat humana. Les seues importants advertències i previsions, tanmateix, no han generat cap terratrèmol mediàtic, al contrari que el quart informe en 2007, donat a conèixer abans de l´esclat de la crisi econòmica.