Des de l´any 2005, la Unesco, celebra el Dia Mundial del Patrimoni Audiovisual per recordar la necessitat de preservar i difondre les imatges i els sons que configuren la memòria dels segles XX i XXI, part molt significativa del patrimoni cultural, expressió de la identitat cultural de nacions, comunitats, grups i persones. El lema d´enguany és: «Preservar el nostre Patrimoni Audiovisual per a les futures generacions».

Irina Bokova, directora general de la Unesco, ha fet una crida a tots els Estats Membres i a tots nosaltres: productors i consumidors d'imatges i de sons, i a les institucions encarregades de salvaguardar-ho, perquè unim les nostres forces a fi de protegir i compartir la riquesa audiovisual que tenim en comú.

Acicom (Associació Ciutadania i Comunicació) i el Cobdcv (Col·legi Oficial de Bibliotecaris i Documentalistes) hem organitzat la jornada «Salvem el tresor audiovisual valencià, per a nosaltres i per a properes generacions!» el proper dia dimarts dia 29 al Col·legi Major Rector Peset, amb la col·laboració d´altres entitats: com el Centre Unesco de València, el CVC (Consell Valencià de Cultura), el Circulo por la Defensa y Difusión del Patrimonio i la Universitat de València. Cal tindre una major cura del material audiovisual realitzat en suports obsolets o que es deterioren.

L´arxiu sonor de RTVV per exemple, va patir un greu atemptat contra el nostre patrimoni com a conseqüència d´una muntanya d´irresponsabilitats, com va ser el trasllat de l´arxiu sonor a un garatge soterrani, un inadequat emmagatzemament, el qual va patir una inundació, tirant a perdre gran part de l´arxiu sonor de Radio 9. Malauradament també es van perdre molts dels primers programes realitzats per Aitana (RTVE en la Comunitat Valenciana), incloent les pioneres emissions en valencià, realitzades en suports analògics, inadequadament conservats.

La digitalització tampoc ho soluciona tot. Una de les seus característiques és ser efímeres. Les webs desapareixen, els arxius s´esborren, ... cal establir sistemes d´emmagatzemament que garanteixen la seua preservació i possible consulta, estudi, coneixement i accés, com a part de la nostra memòria col·lectiva.

La privatització és una amenaça. Exigim que els arxius audiovisuals de les empreses públiques estiguen oberts i accessibles a la ciutadania, que no tan sols els professionals els puguen consultar. Els centres educatius en primer lloc, les organitzacions socials i també totes aquelles ONLs valencianes, cal que puguen utilitzar aquests materials que pertanyen a la memòria col·lectiva de la ciutadania. Qualsevol valencià o valenciana, ha de poder consultar els fons audiovisuals públics, com una font d´enriquiment cultural i com dret a la informació.

Acicom i Cobdcv, demanen un major esforç col·lectiu per recuperar, mantindre i augmentar el nostre Patrimoni Audiovisual Valencià i posar-ho a disposició de la ciutadania.

Posem en marxa una iniciativa per declarar BIC (Bé d´Interés Cultural) els arxius audiovisuals de RTVV i RTVE a la Comunitat Valenciana. Esperem la col·laboració de tots i totes.