A l´endemà de la decisió del president de la Generalitat de tancar RTVV, hi havia una sessió de control al parlament en la comissió d´agricultura, pesca i ramaderia. Si ho puc contar ara és perquè RTVV, sorprenentment i de manera valenta (ja era hora!), va decidir posar les càmeres de RTVV al servei de la ciutadania valenciana i emetre en directe les sessions parlamentàries de les Corts Valencianes, amb llibertat i dinitat infirmativa. El conseller i vicepresident de la Generalitat, José Ciscar, era l´encarregat d´anunciar les mesures agrícoles i de detallar algunes inversions a la Ribera, quan finalitzà, Ignasi Blanco d´EUPV el va posar contra les cordes, amb una intervenció on va responsabilitzar al govern actual i els anteriors de la desfeta de RTVV, de la corrupció i del malbaratament de recursos en trames mafioses i sense escrúpols; els va dir més que a un porc, inclús ´botiflers´ i pocavergonyes; al meu parer era el discurs dur i bronco que potser s´han guanyat pols i mereixien, reptà el conceller que el mirara als ulls i li responguera a les seues preguntes, si havia sigut ell, el president Fabra, Rajoy o el director d´algun diari madrileny els qui havien decidit incomplir en les sentències judicials i tancar RTVV i que tots sabíem que era només un intent de privatització per a fer negocis bruts basats en una corrupció permanent. L´únic "retret" que li puc fer, -en la ´sobrerepresentació´ i poster la valentia del seu discurs contundent i fort, és, que, potser hauria d´haver fet servir alguna "estratègia" discursiva, semblant a la del representant socialista, per dir, abans, que, no és que l´agricultura no li interesse, però que tocava denunciar el colp de mà d´un Consell que pretén tancar RTVV autoritàriament i despòtica, per carregar-se la llengua, la cultura, la TV i l´autonomia dels valencians des d´un servilisme i una submissió amb Madrid impresentable. Potser també la ´fermesa´ del discurs no està barallada amb to més contingut que aplegue al màxim nombre de gent de tot el País. Perquè cal arribar al màxim nombre de gent.

El que li dic a Blanco, li ho dic també a Enric Morera, de Compromís, no hem de donar peu perquè ho aprofiten per, mentiderament i cínica, acusar-lo de no donar suport a l´agricultura, pesca i ramaderia, quan, en general, són ells, els del PP, els qui sembla com si s´ho estagueren carregant tot, les inversions a l´investigació científica, la tecnologia, l´agricultura ecològica, educació, sanitat, serveis socials, la llengua, etc. Morera va estar també prou bé, dient que era un colp d´estat semblant al d´un país bananer, que això no ho podien fer, que no es podia tancar una RTVV que és una eina bàsica en defensa de la nostra llengua, identitat i país, que això no els podia eixir debades, que haurien de dimitir en ple perquè sembla que el que volen és privatitzar-la donant-li-la al marit de Mª Dolores de Cospedal, i va proposar diàleg per trobar una solució favorable als treballadors de RTVV i a la societat valenciana, tal com demanava també el representant d´EUPV. Per tant, no entenc del tot, que se´ls acuse de llenguatge tavernari. Perquè fa anys que el PP ha introduit un discurs d´amenaces, d´insinuacions malicioses, de xantatge, d´insults i desqualificacions dels altres. El qui sembra vent recull tempestes.

Rafa Rubio, representant socialista del PSPV, va ser estar més hàbil en aclarir abans que no és que no li interessara l´agricultura sinó que l´actualitat manava en eixe moment que es buscaren eixides adequades a RTVV, que havien de negociar per trobar,des del consens polític, la viabilitat adient, respectant les sentències dels tribunals de justicia, acatant la reintegració dels acomiadats i consensuant una solució des del diàleg i la negociació. Va explícitar que la creació de RTVV va ser aprobada per les Corts i no es podia tancar i molt menys sense seguir els procediments democràtics corresponents, des de la irracionalitat i la precipitació decidida des de Madrid, per aquells que tenen molts canals de TV en la seua pròpia llengua castellana.

El discurs que em va semblar més discutible és el d´un tal Giner, antic falangista, després d´UV i ara diputat del PP, que cabrejat es mostrava molt irritat perquè els haguera dit Blanco als del PP, "botiflers", com si no s´ho mereixeren, si més no una micoteta. A més, li deia, tramposament, a Morera que s´alegrava, -cínicament i irònica-, que els de Compromís, EUPV i PSPV que criticaven RTVV, perquè, ara, la defensaren, com si les critiques no anaren a una gestió empresariali política desastrosa, inclús amb abusos sexuals i robatoris enormes i una programació, tret d´alguns casos de qualitat, manipuladora; igual com, amb prou barra, deia, -crec que burlant-se-, que s´´alegrava´ que els d´esquerres parlaren de "llengua valenciana", quan, molts de nosaltres, no tenim cap problema de parlar de llengua valenciana, però també volem parlar de llengua catalana; sense censures, ni prejudicis racistes o xenòfobs, ni tabús; el que passa que ´ells´, -alguns del PP d´extrema dreta, per sort cada vegada menys gent-, parlen de ´llengua valenciana´ enfrontant-la a la catalana, en contra de les sentències dels tribunals de justícia, dels documents de la història, de les universitats i de tots els departaments de romanística del món.

Intenta, gent de la dreta, fer servir la llengua, la RTVV i la cultura, com a manera de dividir i enfrontar els valencians contra els catalans i als valencians entre si. Cada vegada, però, potser hi ha menys gent al País Valencià que es xuple el dit. Em sembla molt bé la decisió, per unanimitat, de l´AVL, les declaracions de llur president, Ramon Ferrer, així com les de l´historiador Pere Mª Orts, la federació d´associacions musicals valencianes, les universitats valencianes, la Unió de Llauradors i Ramaders, dels mitjans de comunicació i de les associacions audiovisuals del País Valencià i d´altres llocs del món, etc. que reclamen que es busque un acord polític que respecte la viabilitat de RTVV.

No obstant, el PP ja ha presentat a la Mesa de les Corts, la proposta de disolució i liquidació de RTVV; el que haurien de fer la resta de partits és si no es pot arribar a cap consens raonable per trobar una solución redimensionada de RTVV, dilatar el debat parlamentari "al màxim,", per veure de paralitzar l´extermini de la televisió dels valencians que hauria d´ésser una ferramenta bàsica i plural per garantir la promoció de la nostra llengua i cultura, valenciana, balear i catalana que des de fa més tres segles, alguns han intentant liquidar des de dins i des de fora. Des de Madrid, el govern central, confesa que ells no han tingut res a veure, ni del tancament de RTVV (ni del tancament de TV3), i nosaltres els valencians tocats per la valencianitat o catalanitat, ens riguem amb una rialla d´orella a orella.