El senyor Martín Quirós, és un personatge que ix en el llibre de la novel·lista alcoiana Isabel-Clara Simó, si no recorde malament, al "Racó de la memòria". Segons conta Isabel o potser ho he llegit d´Isidre Crespo o d´algun altre escriptor, Quirós, llavors, regidor i portaveu d´Alianza Popular (el PP de la prehistòria) que sempre s´ha expressat, invariablement, en castellà i mai en valencià, sembla que se li va acostar en Falles, a Joan Fuster, quan era allò de la "batalla de València" que fou llicència per agredir a "los rojos, valencians y catalanistes"... Davant l´ajuntament, als anys setanta o principis dels vuitanta, s´acostà i li va dir, "Vostè és Joan Fuster?" Fuster li va dir que sí, i Quirós li va advertir que hi havia gent de la dreta que el posava a parir i parlava molt malament d´ell, però, que no fera massa cas, perquè tot és política... Millor dir, "politiqueria"; imagine que Fuster, -que era molt educat-, li donaria les gràcies, al saludaria i adéu i santes pasqües. El que li hauria d´haver dit és enviar-lo a pastar fang i dir-li que no li passara la maneta per darrere mentre alguns dels camarades d´UV i d´AP li posaven bombes a sa casa (a ell i a Sanchis Guarner) perquè quan es redactara l´Estatut no s´explicitara que ell valencià era una variiant del català, com posa a tots els diccionaris del món sencer.

Ara va i un senyor de València, de la dreta espanyolista de tota la vida que han odiat amb acarnissament el valencià-català i als nostres millors intel·lectuals (Fuster, Estellés, Enric Valor, Sanchis Guarner...), ix, al Levante-EMV, uns dies abans del 23-F i escriu un article, en espanyol, posant a parir a l´AVL perquè no li agrada la definició de valencià que han fet, a ell i diu que a milers de ´valencians´ que s´han quedat més amargats que una mòmia d´Egipte. Per sintetitzar els ve a dir que es canvien el nom a Acadèmia de la Llengua Catalana o que pleguen del seu càrrec d´acadèmics perquè no poden definir el valencià com a variant del català. Per què? es preguntaran vostès, és que el senyor Quirós és un catedràtic en filologia valenciana o catalana? No, no és cap especialista, és, simplement un metge que ha fet de polític de dretes tota la vida i mai ha dit ni "Bon dia" en valencià ni ha estudiat la llengua dels valencians, com Don Manuel Sanchis Guarner. Per tant, perquè diu la "seua" i s´ompli de ridícul intentant desprestigiar l´autonomia dels acadèmics de l´AVL des d´un espanyolisme ignorant i tronat? Perquè, els polítics de la dreta ´valenciana´ sempre han cultivat la brofegada antivalenciana i anticatalanista, nodrir els baixos instints més xenòfobs i atiar la baralla entre valencians i sobretot entre valencians, balears i catalans, per a imposar la llengua que sempre han usat i defensat, que no és altra l´espanyola llengua. Diu textualment i falsa, que "han vulnerat les seues obligacions, que no han defensat la llengua valenciana que no li reconéixen cap valor ni científic ni normatiu" al valencià, i això és una gran mentida. Perquè en admetre que el valencià és una variant del català, com l´andalús o l´argentí del castellà, no es menysvalorar les variants valencianes si no posar-lo al mateix nivell que el català de les altres variants, sense cap tipus de supeditació. Per tant, el senyor Martín Quirós menteix, a consciència, perquè mai ha fet servir la nostra llengua sinó és per a manipular i enganyar i li importa un rave.

Li sembla malament que al DNV els de l´AVL hagen explicitat la relació que hi ha entre el valencià i el català, però, contradictòriament amb el seu discurs xenòfob, esmenta la declaració del CVC sobre el valencià «El valencià és l´idioma històric i propi de la Comunitat Valenciana, que forma part del sistema lingüístic que els corresponents Estatuts d´Autonomia dels territoris hispànics de l´antiga Corona de Aragó reconèixen com a llengua pròpia». I afig. Fent demagògia i cinisme els que sempre els ha importat el valencià com a forma d´enfrontament amb el català, "Y punto"... Per això, fa servir els tòpics més racistes i suats, de si el Segle d´Or de València que voldrien els catalans; tan de Segle d´Or que proclamen i després els del seu partit tanquen RTVV, ens impedeixen vore TV3 i Catalunya Ràdio i si no defineixen el ´valencià´ els de sant Miquel dels Reis, els adverteixen, -com si foren corregidors castellans-, que els tancaran la paradeta de l´AVL perquè els caps són els caps i els filòlegs s´han de supeditar als polítics que des de la dictadura feixista, fa 75 anys, fins a hui mateix han intentat genocidiar-nos lingüística i culturalment. Menyspreen el valencià amb un odi total, destrossen ´la casa del ser´ que diria Heidegger, que és el llenguatge, ens desnonen lingüísticament a puntellons, ens deixen sense cap mitjà en la nostra pròpia llengua perquè prefereixen impulsar l´espanyolització dels xiquets valencians, balears i catalans (Wert, Aznar, Rajoy) i incitar una corrupció i un anticatalanisme que ens arruïna del tot, des d´una autarquia que continua el franquisme, com el genocidi. I, a sobre, tenen la barra de donar lliçons als qui s´han passat tota la vida parlant en valencià, defensant la nostra llengua i cultura valenciana o catalana i estudiant-la perquè persistisca i sobrevisca a pensar del atacs d´aquells ´valencianos´ que diuen defendre-la parlant sempre en espanyol i intentant fraccionar-la i dividir-la entre el valencià de l´Horta, el crevillentí, l´alacantí, el riberenc, el castelloní, ell barceloní, el mallorquí, el menorquí, el lleidatà i l´eïvisenc i el formerterenc i el ´lapao´... Una gent del cap i casal que sempre han viscut d´esquenes als seus pobles i a la llengua dels valencians, com deia Sanchis Guarner, a "Els pobles valencians parlen els uns dels altres... Quina gent!!!

Los valencianos somos especialistas en complicarnos la vida, especialmente aquellos a quienes encomendamos que nos la simplifiquen, como acaba de ocurrir con la publicación del Diccionario Normativo del Valenciano, en el que se vuelve a las andadas.

Si ellos dicen que lo que hablamos es catalán no se entiende que formen la «Academia Valenciana de la Lengua», porque es un despropósito titularse de este modo cuando lo que allí se trata, según ellos, es de la lengua catalana. Para acabar de los nervios.

Por consiguiente, atendiendo a su propia definición lo primero que hay que hacer es cambiar el nombre de la Academia ya que según su definición se trata sobre el catalán. Luego en buena lógica sobra su referencia al valenciano. Primer absurdo.

Segundo absurdo. Han actuado vulnerando sus obligaciones expresadas imperativamente según el artículo 2.e) de la Ley 7/98 de su Constitución que dice que sus competencias son: «Velar por el uso normal del valenciano y defender su denominación y entidad».

¿Qué manera de defender su uso, denominación y entidad es la de reconocer que esto no es la lengua valenciana? Parece que ni se han enterado de cuál ha de ser su trabajo y su papel institucional. Además de obviar un hecho que no se puede ignorar por nadie, que es la madurez que para una lengua significa ostentar su supremacía respecto a las demás. Y el valenciano vivió un Siglo de Oro literario antes que ninguna otra lengua, incluso que la española que lo consiguió un siglo más tarde. Y ese desarrollo y esa riqueza cultural no lo ha tenido ninguna de las lenguas que quieren invadirnos y disolvernos.

Sólo por ese logro que significa la madurez de un pueblo y una cultura mereceríamos ostentar la primacía de las llamadas lenguas de Oc. Y este hecho histórico parece que ni ha existido según estos amigos que viven en San Miguel de los Reyes, llenando de decepción y desengaño a miles de valencianos que desde su amargura¿Se imaginan la que armarían los catalanes si hubiesen tenido un siglo de Oro? Aquí como si te operas.

Yo no sé si estos académicos participaron en la célebre Batalla de Valencia de los ochenta, en donde estaban en juego todos nuestros símbolos. Y la de la lengua fue una de las más duras y enconadas que parece que con el Pacto de Reus se pacificó aparentemente, con aquella definición de la lengua por parte de esta misma Academia que decía que: que es un modo de no complicarse la vida.

Pero por lo visto hacía falta volver a hurgar en la herida para que los problemas nunca mueran. Pues una de dos o le cambian el nombre a la Academia para que sea lo que ellos defienden, titulándola «Academia Valenciana de Lengua Catalana», o los destituyen por el hecho de vulnerar las obligaciones a que están sometidos según el artículo 2e) de sus competencias al que traicionan por completo, lo cual es gravísimo. Y ahorraremos dinero y viviremos más tranquilos