Llegisc que «Sierra Escalona disfrutará este año de la mayor protección legal», i automàticament pense que a la fi aprovaran el Pla d´Ordenament de Recursos Naturals (PORN) que es començà a tramitar en 2006. Pensava que després d´anys amb tot enllestit per a declarar l´espai com a parc natural, acabaria per fi el llarg periple legal. Però de pedra m´he quedat quan li he llegit a Alfredo González „director general del Medi Natural„ que al llarg de 2014 el que s´aprovarà seran les normes de gestió de la xarxa Natura 2000. Tot això mentre la serra continua degradant-se i patint una gestió més que qüestionable, car independentment del que hi haja al mapa, allà hi continuen vivint els animals i plantes que en motivaren la (truncada) declaració com a PN.

I això fa inevitable fer-se certes preguntes:

1) Per què es renuncia a la declaració de Sierra Escalona y Dehesa de Campoamor com a Parc Natural, tràmit que s´inicià a 2006 i podia haver-se conclòs fa anys? Hi ha interessos urbanístics pel mig?

2) Per què aparegué com a parc natural al material didàctic i turístic de la conselleria des de 2008 fins 2013, si no va ser declarat en cap moment?

3) Per què s´han permès agressions a l´espai natural durant la tramitació del PORN, com ara pavimentació no autoritzada de camins, tales incontrolades, carreres de cotxes i desmunts?

4) Per què afirma el director general del Medi Natural que la xarxa Natura 2000 atorga la «màxima protecció legal» a la serra si ell mateix va declarar fa poques setmanes que la «màxima protecció legal» corresponia al forest d´utilitat pública? Sap que en un cas o en altre ha mentit i que, a més a més, cap de les dos figures legals atorguen el grau superior de protecció segons l´ordenament jurídic valencià?

5) Per quins motius ambientals, ecològics i legals proporciona més protecció a la serra la xarxa Natura 2000 que la figura de parc natural segons la llei 11/1994?

6) Com pensa promocionar, mantenir i gestionar el Consell aquest espai natural després de l´ERO de Vaersa, que ha deixat sota mínims el personal als parcs naturals?

7) Afirma González que «el Parque Natural de La Mata no ha sufrido recorte de persona y cuenta con un funcionario de carrera y otras brigadas». És conscient que menteix, donat que al parc hi havia fa un any quatre persones, i que ara ni compta amb guia ni el centre de visitants pot obrir en diumenge?

8) Al 2007 llegíem: «El Consell prioriza la protección contra el urbanismo depredador en la Vega Baja». Significa això que ja no prioritza la protecció i s´aplica el que Isabel Bonig digué a les Corts el 13/03/2013, «la protección nos lleva al desastre»?

9) Creu el director general que la conselleria ha fet tot allò possible per preservar els valors de l´espai natural i conservar la seua biodiversitat des que van iniciar-se els tràmits per a la seua protecció legal?

10) Pensa dimitir per mentir en reiterades ocasions i per la palesa incompetència per a realitzar el seu treball?