El 29 de maig passat, la Comissió Permanent del Consell Escolar de l´Estat aprovà proposar al Ministeri d´Educació la gratuïtat dels llibres de text. La Plataforma Estatal per l´Escola Pública presentava als grups parlamentaris del Congrés, l´11 de juny, un escrit on sol·licitava l´impuls parlamentari per la gratuïtat dels materials escolars, proposta secundada per Ensenyament Públic-UGT. Ana García, secretària general del Sindicat d´Estudiants, insisteix a fer una crida a la mobilització per aconseguir que la gratuïtat dels llibres de text siga un dret. Si l´ensenyament bàsic obligatori i gratuït és un dret constitucional expressat a l´article 27 de la Constitució, la gratuïtat dels llibres de text esdevé un dret col·lateral i necessari que substancia i desenvolupa el dret constitucional esmentat. Qui diu llibres de text, diu material preparat pel professorat, tabletes, ordinadors..., o qualsevol suport triat per a difondre els continguts curriculars escolars.

Les AMPA (associacions de mares i pares d´alumnes) davant de la inacció i desinterès general de l´Administració Pública en aquest tema d´una banda i de les retallades i/o no pagament de les beques de llibres d´altra, s´organitzen des de fa molts anys per tal de facilitar l´intercanvi de llibres entre l´alumnat dels centres. Així, gràcies a les AMPA, s´ha fet una pedagogia interessant a l´escola pública on s´arrela la cultura de l´intercanvi, de l´estalvi, del respecte al material escolar i del reciclatge. Cada fi de curs, i de manera altruista, mares i pares treballen gratis per a fer efectiu un dret que hauria d´assumir íntegrament l´Administració Pública i que, de moment, no assumeix.

Fa la impressió que ara, amb la situació agreujada per la crisi on moltes famílies no poden pagar els llibres de text, aquest treball desinteressat nascut de la iniciativa de mares i pares, sobretot de les mares, comença a interessar a l´Administració que sembla voler adjudicar-se l´autoria de la idea perquè possiblement han descobert dues coses importants: de primer, una forma barata de fer-se campanya electoral a costa del treball continuat i persistent de mares i pares, i d´altra poder estalviar-se a curt termini els diners de les beques de llibres entre altres coses. Així, si l´Administració Pública demana solidaritat a les AMPA perquè continuen treballant en aquesta qüestió, és per amagar una gestió pública molt deficient en la gratuïtat dels llibres escolars.

En canvi, les AMPA de l´escola pública no demanen solidaritat a l´Administració, demanen una gestió pública eficient i no la que tenim ara, basada en les retallades sistemàtiques en educació, l´eliminació d´unitats escolars, les retallades de professorat, beques, llibres i menjador; la falta d´infraestructures educatives, la persistència d´aules prefabricades, l´augment de ratio per aula, l´eliminació de línies en valencià, l´eliminació d´especialistes, les taxes universitàries desorbitades, les retallades de les Erasmus, la nul·la o deficient oferta pública de places de professorat en Primària i Secundària, el decret de trilingüisme, l´eliminació d´Educació per a la Ciutadania, la Religió avaluable, o la segregació per sexe a les aules..., per posar uns exemples.