El trombó, la trompa, la flauta, l'oboè, la trompeta, el bombo... sembla ser que es toquen amb més encert i sentiment si la persona que ho fa va vestida segons els cànons socials. Les xiquetes amb faldilla, els xiquets amb pantalons. Estereotips sexistes que es perpetuen en tots els àmbits socials, també en les bandes de música.

Així, en la societat musical d'Alginet, els seus estatuts estableixen l'obligatorietat de les xiques de vestir faldilles en els actes oficials i concerts, això sí, tenen llibertat de vestir pantalons en les cercaviles. Segons la notícia apareguda en premsa, el president de l'entitat es nega a canviar els estatuts per a deixar la llibertat de les xiques de vestir amb faldilla o pantalons.

Clar que desconec si els estatuts obliguen també als xics a anar amb pantalons o existeix un buit en aquest tema perquè seria impensable que ells pogueren triar portar faldilla. Els anime a fer-lo.

Bromes a banda, aquesta discriminació per raó de sexe és una cosa seriosa. Entre d'altres, perquè ha fet que algunes xiquetes abandonen la banda. Trist negar-les l'accés a aquesta activitat perquè els obliguen a portar una peça de roba que no contribueix a millorar la qualitat de la música. És el mateix, el president no canvia la seua decisió de deixar els estatuts tal com estan, discriminant així per raó de sexe, una cosa que va contra la mateixa Constitució, a més de les lleis estatals o autonòmiques d'Igualtat.

No sabem que si en la seua decisió inamovible d'impedir a les xiquetes optar per portar pantalons ha tingut en compte la jurisprudència en contra de tal obligació. Entre unes altres, fa uns anys el Tribunal Superior va donar la raó a les infermeres de la clínica privada Sant Rafael de Cadis, a les quals la direcció volia fer treballar amb faldilla, davantal, cofia i calzes en lloc d'amb un pijama sanitari com feien els seus companys homes . La sentència al·ludia a la doctrina del Constitucional «La llibertat d'empresa no legitima que els treballadors hagen de suportar limitacions injustificades dels seus drets fonamentals i llibertats públiques».

Aquesta imposició de portar determinada vestimenta respon a un esterotip sexista i discriminatori, que en cap cas es pot justificar -com pretén l'entitat- per haver-se convertit en costum durant més de trenta anys en una societat amb més de cent d'història.

Però el president no vol canviar els estatuts i algunes xiquetes s'han anat de la banda. Vaja, com per a dir-li que els xics ara volen tocar portant una faldilla de volants, per posar un exemple. Sexisme que es perpetua, insistisc, en tots els àmbits.

Increïble que hàgem d'actuar a colp de denúncia situacions com aquesta. Vull pensar en un futur on xiquets i xiquetes puguen optar per portar faldilla o pantalons. Utopia? No sé, però és clar és que per res influeix la vestimenta en la manera de tocar un instrument.