Suscríbete

Contenido exclusivo para suscriptores digitales

Intifalla

Si l´abecé de les Falles estableix que la crítica n´és el segell distintiu, per què hi ha politics i comentaristes „tan liberals ells, tan demòcrates ells, tan políticament correctes ells„ que titllen de «radicals» i de «polititzar les falles» als ciutadans que durant la mascletà es concentren sota el balcó de l´Ajuntament de València per fer sàtira i protesta d´assumptes relacionats amb el partit de la senyora Barberà? I el que és pitjor: que, seguint la vella i coneguda tradició de la retòrica totalitària, acusen als manifestants d´enemics de la festa i de les nostres tradicions.

Polititzen les falles, diuen. Més o menys que l´alcaldessa roig requetè? Formule la pregunta com una llicència retòrica perquè és evident que certes litúrgies falleres han fet que esdevinga summa sacerdotessa de la festa. Que exagere? És possible, però no tant com els rituals hiperbòlics que centren l´atenció en ella: ja siga quan obri amb prosopopeia el sobre amb el nom de les falleres elegides com infantil i major, ja siga quan practica el ritual de cridar-les per telèfon donant-los la notícia, ja siga quan fa ganyotes i pega bots durant les mascletades a la balconada de l´ajuntament.

Instrumentalitzar la festa per tal de traure´n rèdit polític és un càncer autonòmic „la inclusió dels bous al carrer en la llei de senyes n´és una mostra„ que ha fet metàstasis locals; i les Falles, lluny de ser-ne l´excepció, són tan sols un exemple lamentable. I entre tants com n´hi ha recordaré només la Crida del 2007; quan aprofitant que el govern socialista havia elevat a 12 anys el límit legal per tirar coets, l´alcaldessa, qual flautista de Hamelin, va fer sonar la flauta màgica populista amb el «todos queremos pólvora, y para los niños también»; i com ratolinets, molts valencians la seguiren en la demanda caient en la trampa de la politització de la festa. I encara tenen la barra de carregar contra la Intifalla! Ja ho diu la dita: «Cap geperut no es veu la gepa».

Compartir el artículo

stats