El dimarts passat, aquesta ONG va presentar la campanya, "La fam no es combat només amb menjar", un lema destinat a sensibilitzar la nostra societat en la lluita contra la fam, un flagell que afecta a huit cents milions de persones.

Mans Unides ha fet una crida a la col·laboració ciutadana, per tal de poder ajudar a finançar el treball d´aquesta ONG, que porta cinquanta-sis anys treballant i lluitant contra la fam. Cal recordar que, si bé huit cents milions de persones passen fam, són moltes més, més de mil milions, les que viuen en situació de risc de pobresa.

En la seua lluita contra la fam, Mans Unides actua a través de programes de formació i d´educació, en la construcció i rehabilitació d´escoles, hospitals i pous, així com en programes socials per enfortir el paper de la dona en la societat. Després de més de cinquanta anys treballant per acabar amb la fam al nostre món, Mans Unides se sent amb força per continuar obrint nous camins, per tal de millorar la vida de les persones que es troben en situació de precarietat i de risc d´exclusió, i així arribar ajudar el major nombre possible d´hòmens i de dones, sobretot dels qui viuen al Tercer Món.

L´acció de Mans Unides ve a reforçar les paraules del papa Francesc, que el passat dia 3 denunciava, davant els participants en l´assemblea Plenària de la Congregació per a l´Evangelització dels Pobles, "l´escàndol i la vergonya de la convivència de la riquesa i de la pobresa a Àfrica". I és que l´Església, com ha dit també el papa, "és fa proïsme", per així ajudar els qui pitjor ho passen. La paràbola del bon samarità (Lc 10:25-37) ens urgeix a no mirar, indiferents, cap a una altra banda, sinó a saber estar al costat de tots els qui passen necessitat, sobretot dels qui no tenen el pa de cada dia. Per això el Parenostre ens encoratja a estar ben atents a tots aquells que en plena crisi econòmica, continuen passant gana. Vore gent buscant menjar als contenidors, és la vergonya del nostre món. D´ací que l´Església ha estat, està i continua estant al costat dels més vulnerables de la nostra societat, per posar el remei i l´ajuda que no arriba des dels governs.

El problema de la fam, quan hi ha recursos per a tots, és fruit de l´egoisme. Ho deia el passat dia 3 el bisbe valencià Josep Vilaplana, de Huelva, quan denunciava la vergonya que suposa que l´home haja "anteposat el benefici econòmic i el profit personal, al benefici comú i al desenrotllament sostenible". El bisbe Vilaplana denunciava també "la sobreexplotació dels recursos naturals, la contaminació industrial i un desenrotllament urbanístic inhumà", que provoca tantes desigualtats.

El problema de la fam, un autèntic escàndol en ple segle XXI, és fruit del desastre ecològic i de les ferides que la mà de l´home ha causat a la terra. Per això el bisbe Josep Vilaplana demanava "trobar una solució adequada als problemes que han provocat el desastre al planeta", el més important del qual és la fam. D´ací que aquesta campanya de Mans Unides ens encoratja a col·laborar amb generositat, per tal d´acabar amb la fam en el nostre món.