14 de febrero de 2016
14.02.2016

Mans Unides

14.02.2016 | 04:15

Amb el lema: "Planta-li cara a la fam", hui dia 14 se celebra la Campanya de Mans Unides contra la fam, un flagell que assota milions de persones a tot el món.

L´ONG Mans Unides, vol donar una resposta a les causes i als problemes que provoca la fam al món, degut a una triple causa: els mal ús dels recursos alimentaris i energètics, un sistema econòmic internacionals que privilegia el benefici i exclou els més dèbils i un estil de vida i de consum que augmenta la vulnerabilitat i l´exclusió de les persones més fràgils de la nostra societat. I és que segons l´últim informe d´Oxfam, "les seixanta-dues principals fortunes, acumulen més diners que la meitat de la població mundial, uns 3.500 milions de persones".
Per a Mans Unides, la solució al problema i a la vergonya de la fam, passa per acompanyar els més pobres i també per reforçar el dret a l´alimentació, contribuir al canvi d´uns sistemes alimentaris més justos i finalment, educar, sobretot els més jóvens, per portar una vida solidària i sostenible.

El problema de la fam, que es dóna a àmplies capes de la societat, és més escandalosa encara en els xiquets, més de quaranta milions dels quals necessiten una ajuda d´emergència durant aquest 2016. A més de la situació de pobresa que viuen molts països, la guerra encara augmenta més la fam al nostre món. Així, els refugiats sirians que es troben als països veïns, com Turquia, el Líban, Jordània, l´Iraq i l´Egipte, es troben en una situació de misèria. També estan en situació de risc degut a la falta d´aliments, el Iemen, Nigèria o Sudan del Sud.
Són milers els xiquets, que desnodrits en ciutat assetjades pels conflictes bèl·lics, amb morts per inanició, que necessiten urgentment ser atesos perquè no acaben morint de fam. Per això l´acció humanitària de Mans Unides és tan important per tal de pal·liar els efectes mortals de la fam.
A més del problema de la fam, Mans Unides també té entre molts altres projectes humanitaris, el subministrament d´aigua potable a zones desèrtiques, l´escolarització dels xiquets, o la promoció de la dona.

Aquesta cinquanta-setena Campanya de Mans Unides contra la fam, té com a objectiu pal·liar l´escàndol de la malnutrició. Com ha dit el papa Francesc, el flagell de la fam "no pot ser considerat un fenomen normal al que cal acostumar-se, com si formara part del sistema". Amb aquesta Campanya, Mans Unides pretén disminuir la fam al món i reforçar el dret a l´alimentació de les persones més pobres i més vulnerables del planeta. La lluita contra la fam l´hem d´assumir com un deure ètic personal i com una responsabilitat de la societat civil, per tal de garantir el dret a l´alimentació, un dret inherent a la dignitat de tota persona humana.

Com assenyala Mans Unides, per trobar una solució a l´escàndol de la fam en el nostre món, cal fer quatre sembres. En primer lloc cal sembrar recursos, perquè totes les persones puguen tindre explotacions familiars. En segon lloc cal sembrar capacitats, per tal que els llauradors desenrotllen una agricultura respectuosa amb el medi ambient. En tercer lloc cal sembrar responsabilitat i cooperació entre els Estats, perquè ajudin els països més pobres. I finalment cal sembrar solidaritat, que és, com deia el papa Francesc el 2014 a la FAO, "l´actitud que fa a les persones capaces d´eixir a l´encontre de l´altre".

Amb bona voluntat i amb solidaritat, entre tots podem acabar amb el flagell de la fam, que mata cada anys milers de persones.

Compartir en Twitter
Compartir en Facebook
Enlaces recomendados: Premios Cine