08 de agosto de 2016
08.08.2016

Un treball digne per a una societat decent

08.08.2016 | 04:15
Un treball digne per a una societat decent

Aquesta és l´afirmació i la petició que fa uns dies, amb motiu d´un curs d´estiu celebrat a Salamanca, va fer José Fernando Almazán, president de la Germandat Obrera d´Acció Catòlica (GOAC). I és que com va afirmar el president de la GOAC, "el model de precarietat laboral que s´ofereix als treballadors és profundament injust i anticristià".

Algunes vegades, amb bona part de raó, s´ha identificat l´Església amb l´immobilisme, la fossilització i el conservadurisme més dur, amb actituds que anestesien les persones i amb crides a la resignació i a aguantar les injustícies. Però això no és així. O no ho és en bona part de l´Església. Ja en Jesús de Natzaret veiem que el seu missatge és de denúncia de les injustícies, i per això va acollir i defensar les dones, els marginats i tots els qui la societat rebutjava. I per això mateix, per enfrontar-se al poder establert (polític i religiós) va ser condemnat a mort.

El missatge d´alliberament de Jesús és present hui en la GOAC, i en altres moviments d´Església, que, una vegada i una altra alcen la seua veu a favor de la dignitat dels treballadors i dels qui més pateixen. Per això José Fernando Almazán fa uns dies, deia: "No és possible tindre una vida digna, ni construir una societat justa igualitària i decent", amb "condicions de treball precari i en la precarització contínua dels drets laborals".

Una política com la que ofereix el PP, porta, ni més ni menys, que a la precarietat del treball, de la vivenda i de la vida en parella, amb la consegüent dificultat per tindre fills. Per això, com a fruit de la política del Sr. Rajoy, "cada vegada tenim més problemes per arribar a final de mes".

El diari Levante ens informava el passat dia 15, del creixent índex de pobresa en la Ribera, que fa que "el 48% de les famílies no arriben a finals de mes". I un dia després, el 16, també ens informava de "l´augment del risc d´indigència i exclusió social", que creix més "entre els menors de 16 anys que entre els adults". I és que fins i tot els Bancs d´Aliments noten aquest augment de la pobresa.

Amb valentia, el president de la GOAC denunciava un fet preocupant: "els treballadors i treballadores tenen més dificultats per viure una vida digna", mentre que "una minoria de persones cada vegada és més rica". Aquest procés que José Fernando Almazán considera "escandalós", porta a un nou escàndol: "la desigualtat i la pobresa creixent de la majoria", enfront de la "riquesa creixent d´una minoria".

Per això som molts els cristians que apostem per una fe que allibere i que treballe per la justícia. No per una fe que ens porte a la resignació i a la paciència, ni al "no hi ha res a fer". si tenim en compte que "el treball és un dret de les persones", cal que estiga repartit, perquè d´aquesta manera siga "un espai de realització personal". Per això cal recordar que, amb valentia, la GOAC, un moviment d´Església, aposta per "canviar la lògica d´un model precari".

Juntament amb la GOAC, altres organitzacions eclesials, com Càritas, Justícia i Pau, la CONFER i la JOC, continuen treballant i defensant el dret de l´Església a canviar un model econòmic imperant, un model que, com ha dit el papa Francesc, "mata", per tal d´aconseguir un sistema laboral diferent, més humà i més just, amb "treball decent" per a tothom.

Hui, de nou, com fa tants segles, com en temps del profeta Miquees, són els més desvalguts els qui són xafats i explotats pels poderosos de torn, com ho denunciava Miquees: "Ai d´aquells que des del llit, planegen fer mal, i ho acompleixen així que es fa clar, perquè el seu Déu són les seues mans. Si volen camps, se n´apoderen, si volen cases, se les queden. Ataquen amb violència les cases i els seus amos, les terres i els seus propietaris" (Mi 2:1-2).

Per això les declaracions valentes del president de la GOAC, ens encoratgen a continuar lluitant a favor de la justícia i a denunciar les opressions i la prepotència dels poderosos que esclavitzen els més dèbils de la nostra societat.

Compartir en Twitter
Compartir en Facebook
Enlaces recomendados: Premios Cine