Quinze anys després que Porto Alegre celebrara la seua primera edició en 2001, i després de dos anys intentant convéncer al Consell Internacional (CI) que els moviments socials de Quebec tenien les condicions per a organitzar un Fòrum Social Mundial (FSM), les organitzacions presents en el CI celebrat durant el FSM de Tunis van decidir que la següent edició centralitzada es realitzaria del 8 al 16 d´agost de 2016 a Montreal.

El primer gran desafiament que enfrontaran les entitats organitzadores serà poder realitzar un esdeveniment d´aquesta rellevància sense la necessària articulació entre societat civil, inclòs el moviment sindical, i el govern, agències finançadores i els proveïdors d´infraestructura, per a assegurar l´acollida dels milers de persones que acudeixen al FSM. La principal preocupació, encara sobre la taula, és la garantia per als visats dels assistents provinents del sud, especialment d´Àfrica i Amèrica Llatina. Personalment tinc constància de la negativa del Govern canadenc a concedir el visat a alguns representants de la delegació brasilera. Amb tot aquest bagatge, el FSM Montreal 2016 serà el primer Fòrum centralitzat celebrat en un país de l´hemisferi nord.

El col·lectiu canadenc va presentar el passat gener a Porto Alegre, durant la commemoració dels 15 anys del FSM, els principals temes i principis en què està basada la construcció del pròxim Fòrum. Una metodologia de construcció horitzontal serà una de les seues principals apostes perquè, més enllà d´articular els diferents sectors de l´esquerra, es pretén reinventar el Fòrum Social Mundial, renovar la seua importància estratègica amb els moviments socials, organitzacions de la societat civil i activistes dels cinc continents. Una estratègia fonamental per a atraure un segment que sempre va ser fonamental en les lluites impulsades des del FSM: la joventut.

A Canadà, els joves, no sols estan presents, i són majoria, en el comité organitzador local, sinó també en les accions previstes a realitzar durant el mateix. Prop de 1.500 centres de Secundària del país van ser convidats per a participar a l´agost. L´objectiu és arribar a més d´un milió de joves i preparar-los per a la immersió en el moviment altermundista. La Confederació de STEs i el STEPV-Iv una vegada més estaran presents en el FSM i participaran entre altres activitats, formant part de la Taula de Debat organitzada pel Fòrum Mundial d´Educació (FME).

El FME prosseguirà el debat iniciat el passat gener a Porto Alegre amb l´activitat que hem anomenat Els desafiament de l´educació popular davant de l´ofensiva neoliberal: la participació social i els drets humans i comptarà, a més dels STEs, amb la presència de diverses entitats europees i americanes, com l´Institut Paulo Freire de Brasil, el Consell d´Educació Popular d´Amèrica Llatina i el Carib, la Universitat de Pàdua (Itàlia), i sindicalistes i representants d´organitzacions estudiantils de Canadà com Aliés i de la University of Winnipeg