12 de agosto de 2016
12.08.2016

Despagats sense "l'Alqueria"

12.08.2016 | 04:15

L´Alt Consell Consultiu de Radiodifusió, Televisió i Altres Mitjans (ACC-RTV) aprovà l´altre dia noves series de ficció per a la nova televisió valenciana i, entre elles, no estava la serie més volguda pels valencians: L´Alqueria Blanca. Quin despago!, degueren dir milers i milers de valencians i valencianes. Es pot concebre una televisió valenciana sense Tonet, sense els Falcó i els Pedreguer? Més de 450.000 valencians i valencianes pensen que no, perquè cada diumenge, durant sis anys, veien amb gran il·lusió, amb interés, emb emoció, la vida del dia a dia dels personatjes d´un poble estimat i volgut de cor per tots els valencians.

Eixa serie de Canal Nou ni més menys tenia el mèrit de ser record històric d´audiència en els vintiquatre anys d´existència de RTVV. Multiplicava per sis l´ìndex d´audiència de Canal Nou, un diumenge darrere d´un altre. No hi havia cap valencià que parlara mal d´eixa serie de ficció. Tot al contrari, tots es desfeien en elogis a la gracia, a la simpatía, al encart dels personatjes i dels guions, a l´excel·lent treball dels actors, a la ambientació tan acertada, als dialecs dels protagonistas, a les xarrades i expresions populars que feien remoure les emocions i els sentiments de tot un poble. Recorde que fa uns anys, vaig anar a parlar amb l´alcalde del meu poble, Sueca, Joan Baldoví, per una altra questió. Quan va saber que jo era un dels socis de l´empresa productora de la serie em va dir, textualment: «Estic molt orgullós de L´Alqueria Blanca perquè demostra que els valencians sabem fer coses molt professionals». Ahí està Baldoví per a dir si és veritat o no que em va dir això. El cas es que, al cap de dos setmanes, em van presentar al president de Lo Rat Penat, Enric Esteve, qui, al saber que jo era soci de la productora de la famosa serie, em va felicitar efusivament diguent que L´Alqueria «contribuía a fer valencianisme de veritat».

Per a mi va ser totalment significatiu que dos personatjes tan oposats ideologicament es desferen en alabances cap a un fenomen tan popular i tan històric. Des d´aquell dia sempre he dit que L´Alqueria Blanca havia aconseguit «la quadratura del cercle»; algo que mai ningún altre fenòmen ni aconteiximent social, cultural o polític havia aconseguit en la nostra terra: unir als valencians de qualsevol nivell cultural, social o polític. Perquè, que ho sàpia tot el món, L´Alqueria Blanca la volien, la volen, i la seguíen amb autèntica passió ciutadans de La Safor, de L´Alcoiá-Comptat, de La Costera, La Vall d´Albaida, de la Ribera Alta i la Ribera Baixa, de l´Horta... fins i tot, de Requena-Utiel, les benvolgudes comarques castellano parlants. L´Alqueria la volien, la volen, i la seguien amb la mateixa passió cada diumenge els que votaven al PSPV com els que ho feien al PP, a Compromís o a Esquerra Unida.

Però, eixe poble, s´ha quedat despagat. I s´ha quedat despagat perquè li han llevat allò que tots els valencians esperaven amb il·lusió: el retorn a la televisió valenciana de la seua estimada, volguda i enyorada serie de ficció. No oblidem que hi ha huit capítols gravats i podrien començar a emetre´s. Esperem que l´Alt Consell Rector de la RTVV recapacite, corregisca i li torne als valencians allò que ja es patrimoni de tot un poble: el poble de L´Alqueria Blanca.

Compartir en Twitter
Compartir en Facebook
Enlaces recomendados: Premios Cine