Des de l´horta de Benicàssim, es veuen despuntar les edificacions de la Renegà, la serra litoral d´Orpesa assetjada per diversos projectes d´urbanització durant l´època de la bombolla immobiliària. Havia estat un dels últims trams lliures de ciment a la costa valenciana. Un paratge amb una riquesa en biodiversitat elevada i també de gran valor paisatgístic: penyasegats i pinades al voltant de la torre Bellver.

En 2003, la Plataforma en Defensa de la Renegà intentava parar els diversos programes d´Actuació Integrada (PAI), entre ells, aquell que s´alçava sota un terreny incendiat tres anys abans en la zona coneguda com a Torre Colomera. En aquell moment, el polític socialista Francesc Colomer era l´alcalde de la veïna Benicàssim i el seu posicionament va ser molt crític davant la desfeta ubanística de la costa castellonenca, alhora que amb els projectes promoguts des de la Diputació comandada pel popular Carlos Fabra. Avui, Colomer és el màxim dirigent de l´Agència Valenciana de Turisme, des d´on impulsa un profund repensament del territori valencià amb criteris ètics, una dimensió, fins ara, molt allunyada del Palau de la Generalitat.

Mentre la Conselleria d´Habitatge, Obres Públiques i Vertebració del Territori, dirigida per María José Salvador, ha posat en marxa el pla d´acció territorial de la infestructura verda del litoral, Colomer ha signat, almenys, tres convenis amb universitats públiques tot fomentant la investigació i la innovació en el sector turístic autonòmic. A grans trets, la Universitat de València s´encarrega de la diagnosi del territori autonòmic; la Universitat Jaume I, de l´elaboració d´un codi ètic i de turisme responsable; mentre que la Universitat d´Alacant assumeix la creació del Llibre Blanc per a una nova estratègia turística.

Molt benvinguts són els estudis que aporten llum per a un bon punt de partida del sector turístic valencià, un dels motors econòmics fonamentals, massa centrat en els atractius de sol i platja durant massa temps. La ciutadania resta impacient per veure el pas de la teoria a la pràctica perquè el relleu d´esquerres al Govern valencià mostre signes tangibles, ben diferenciats de les directrius dels conservadors, al poder durant més de dues dècades.