No són paraules meues. Són les declaracions al diari El País (19 d´agost) del Sr. Borja Sémper, president del PP de Guipúscoa, diputat al Parlament d´Euskadi i portantveu del PP a la cambra basca. I és que la cobdícia i l´amor als diners han portat bona part dels dirigents del PP a perdre l´honradesa i a caure en la cobejança, a voler més i més diners, sense importar la manera d´aconseguir-los. Ja ho diu l´Eclesiastès: "El cobejós de diner, no en té mai prou" (Ecle 5:9), amb la quan cosa la Bíblia ens presenta el cobejós com un home que per més diners que tinga no està mai saciat, ja que sempre en vol més.

Les declaracions del Sr. Sémper són semblants a les que va fer fa unes setmanes la Sra. Mónica Oltra, i que van provocar la irritació de la Sra. Isabel Bonig. La presidenta del PP valencià es va irritar contra la Consellera Mónica Oltra, alhora que considerà "inadmissibles" les declaracions de la Vicepresidenta de la Generalitat. Segons la dirigent popular, la Sra. Oltra havia insultat els votants del PP, pel fet que la Vicepresidenta retreia el recolzament que els populars donaven a presumptes corruptes. I és que la Vicepresidenta Oltra havia denunciat l´actitud dels dirigents del PP que "posen persones imputades per corrupció en les candidatures, com el Sr. Óscar Clavell".

Sense oblidar els casos Juan Guerra o Luis Roldán, Pallarols, Palma Arena, Jordi Pujol o Palau de la Música, (i tants d´altres) cal recordar que des de Gürtel a Imelsa, passant per Brugal, Rabassa, Emarsa, Fabra, Valmor Sports, Torrevella, Cooperació o Taula, han estat molts dels dirigents valencians del PP que han estat imputats i condemnats.

Quan la Sra. Bonig s´irrita per les declaracions de la Vicepresidenta del País Valencià, (també s´irritarà contra el Sr. Sémper) no deu recordar que va ser la cobdícia del superconseller del PP, Rafael Blasco, la qui el va portar a la presó, per la qual també han passat l´expresident de la Diputació de Castelló, Carlos Fabra o l´exalcalde de Torrevella, Pedro Hernández Mateo, condemnat per prevaricació i falsedat documental. La Sra. Bonig no deu recordar tampoc de quin partit era el Sr. Alfonso Rus, o l´exalcalde de Vila-real, Manuel Vilanova, condemnat a sis mesos de presó i a huit anys d´inhabilitació per un delicte de prevaricació. O els Sr. Ricardo Costa, Víctor Campos, Vicente Rambla, Rafael Betoret, Sonia Castedo, J. J. Ripoll, Luis Díaz Alperi, Marcos Benavent o Marc Llinares, entre d´altres. O nou dels deu concejals de l´Ajuntament de València. Només fa uns dies (Levante 16 d´agost) sabíem que la Sra. Mª José Alcón, el seu assessor i el seu exmarit, "s´han enriquit amb comissions il·legals". I que l´equip de la Sra. Rita Barberà "es va enriquir amb finançament irregular del PP". O que l´exalcalde de Paterna, Lorenzo Agustí, ha estat condemnat a set anys d´inhabilitació per prevaricació.

Davant això, ¿cal dir que tots els militants del PP són uns corruptes? No, de cap manera! Però la Sra. Bonig no podrà negar que molts dels dirigents del PP valencià, o han passat per la presó, o estan imputats o investigats degut a la seua cobdícia. I per això, té més raó que un sant el Sr. Sémper quan declara que "hui el PP ha perdut l´empremta de l´honradesa".

I és que el cobejós de diner, no en té mai prou. I tot i que "va eixir despullat de l´entranya materna, i així se´n tornarà, com va vindre", el cobejós és incapaç de pensar que, "del que ha guanyat, no li quedarà res que puga endur-se" (Ecle 5:12).

Davant la corrupció reconeguda per la Justícia, la Sra. Bonig hauria de tindre una miqueta més d´humilitat per reconèixer el que, des dels càrrecs públics, s´ha furtat o malversat i no irritar-se davant proves contundents de dirigents del PP condemnats per una cobdícia detestable, falta d´honradesa, com diu el Sr. Sémper. ¿Cal recordar a més, que el Sr. Rajoy posava l´exministre Jaume Matas com a exemple i model en l´acció de govern, i per això, dirigint-se a ell, volia "intentar hacer en España lo que Jaume y todos vosotros hicisteis en Baleares"?.

Si seguírem els consell de l´Eclesiàstic, "allunyeu de mi la cobejança" (Ecli 23:4) i de l´Eclesiastès, i recordàrem que res del que tenim no ens ho emportarem, segurament podríem, si no acabar del tot amb la corrupció, sí, com a mínim, fer que es debilitara molt. Mentrestant cal lluitar contra aquest flagell i ser més humils. I no anar de prepotents per la vida, quan hi ha dirigents del PP a la presó (o han eixit fa quatre dies) o imputats per suborn. És a dir, per cobdícia, per furtar.

El bisbe Sant Policarp d´Esmirna, ja al segle II escrivia una carta als cristians de Filips, un text tan actual encara hui per a tots nosaltres, on els advertia del perill de caure en la idolatria dels diners: "Vos exhorte també a que vos abstingueu de l´amor als diners" (capítol 9). Per això trobe tan encertada la decisió de l´actor Ashton Kutcher i la seua dona, Mila Kunis, (Ara, 16 d´agost de 2106) d´educar els seus fills en l´austeritat i en la sobrietat. Fa uns dies aquesta parella feia unes declaracions en relació als fills, on afirmaven: "Potser el pare i la mare són rics, però vosaltres sou pobres", per inculcar a les criatures valors com la austeritat i no estirar més el braç que la mànega. Una bona lliçó que d´haver-la après els Blascos, Fabres, Castedos, Betorets, Costes i tots els qui s´han deixat temptar pels diners, no haurien acabat com han acabat.

¿La Sra. Bonig s´irritarà també contra el president del PP de Guipúscoa, el Sr. Borja Sémper, (com ho va fer amb la Sra. Oltra), i desqualificarà les declaracions del portantveu del PP al Parlament Basc, pel fet de dir: "L´ésser humà es pot convertir en un pocavergonya davant la temptació"?. La Sra. Bonig considerarà inadmissibles les paraules del Sr. Sémper quan ha dit: "Hui el PP ha perdut la empremta de l´honestedat"? Espere la reacció de la Sra. Bonig per vore si desqualifica (com ho va fer amb les de la Sra. Oltra) les valentes declaracions del Sr. Sémper.