El proppassat 25 de maig es constituïa l´Associació de Municipis del Parc Natural del Túria, amb seu oficial a Riba-roja, amb una voluntat ferma i decidida per tirar endavant un ambiciós projecte que pretén servir com a eix reivindicatiu del nostre entorn natural davant l´administració autonòmica i estatal. Molt se n´ha parlat i debatut al voltant de fomentar polítiques públiques que ajuden a conservar i protegir el nostre entorn ambiental però que en el cas que tractem està considerat, segons dades oficials, el parc més visitat de tot Espanya i amb uns potencials naturals indefugibles per a qualsevol projecte preat per a una administració pública.

Des de fa massa temps, el Parc Natural del Túria manté aparcades diverses assignatures pendents i que, com en qualsevol àmbit de la vida, cal afrontar amb fermesa i convicció. No debades, es tracta d´un parc declarat en eixa condició en abril de 2007 i que reuneix 4.962 hectàrees d´extensió global entre les comarques del Camp de Túria, l´Horta i els Serrans. Els reptes a què cal respondre són el suficientment importants perquè, entre tots, puguem resoldre les mancances trobades i, d´aquesta forma, formem un grup de treball implicat i amb les idees molt clares per tirar endavant les millores que cal mamprendre-hi. D´entrada, afrontem un problema greu que s´ha agreujat els darrers anys: la invasió que pateix l´entorn del riu amb les conegudes canyes que, a poc a poc, han substituït i eliminat, fil per randa, totes les espècies autòctones mediterrànies que durant anys eren una enveja i un goig per als visitants i per a tots els habitants de la zona. Per això mateixa, cal posar-s´hi a treballar sense més esperes. Eradicar eixes canyes invasores i rellevar-les per les espècies mediterrànies nostrades constitueixen la primera feina que hem de començar a realitzar des de l´associació que hem creat.

Un altre repte que tenim pendent al Parc del Túria passa per posar en valor tot el patrimoni i la riquesa ambiental que forma l´ecosistema i la biodiversitat que fan d´aquest indret un dels més valuosos a les comarques valencianes. No hem d´oblidar que com més el cuidem i millorem la seua riquesa més atractiu i més motius donarem perquè n´augmente el seu valor i, per tant, s´hi puguen incrementar les inversions públiques de les diferents administracions i, conseqüentment, esdevinga un punt de referència per a tot tipus de col·lectius.

Tanmateix, aconseguir la inclusió del Parc del Túria a la Xarxa Natura 2000 és indefugible per arribar a determinades metes. Es tracta d´una xarxa d´àmbit europeu per a àrees de conservació de la biodiversitat amb la finalitat d´assegurar-ne la supervivència a llarg termini de les espècies i els tipus d´hàbitat a tot Europa, tot contribuint a tapar qualsevol escletxa per on es puga perdre una llàgrima de la nostra riquesa ambiental. Per tant, tot sabent de la importància d´eixos projectes i reptes cal, més que mai, que entre tots siguem capaços d´aportar el nostre gra de terra per assolir tots els objectius que ens proposem. Per totes eixes raons, com a alcalde de Riba-roja he d´agrair la implicació i la voluntat que he trobat en tots els alcaldes i ajuntaments que s´hi han afegit de forma voluntària. Entre tots ho aconseguirem.