L´ecologista nuclear és el títol provocador de l´assaig sobre alternatives al canvi climàtic del catedràtic de física Juan José Gómez Cadenas. El desenvolupament de la investigació com a eina per trobar alternatives sostenibles al model energètic actual és imprescindible per a l´investigador de l´IFIC (UV-CSIC), qui lamenta l´antagonisme de l´energia nuclear i les fonts renovables perquè, en la seua opinió, «són aliades» per fer front a l´escalfament global.

La producció nuclear constitueix una de les banderes més poderoses del moviment ecologista. L´oposició a unes proves nuclears dels EUA a un arxipèlag d´Alaska va ser la primera acció de Greenpeace, el 1971, i les ximeneies han esdevingut icona de lluita, enemic a batre, tot i que són torres de refrigeració que vessen vapor d´aigua. Perquè el problema més greu d´aquesta via de generació elèctrica és la perillositat de la radioactivitat, tant per a la seguretat ciutadana com per al medi ambient. A més a més, no hi ha cap sistema de tractament dels residus d´urani exhaurit, sinó que s´han de conservar per sempre més, tot generant riscos de gran magnitud i una elevadíssima despesa que els governs transfereixen a la factura elèctrica domèstica.

La batalla ecologista contra la central de Cofrents es va iniciar durant les acaballes del franquisme, en connexió amb les mobilitzacions antinuclears a Europa i l´ambient sorgit del Maig del 68. Hi confluïen les demandes de tot tipus de llibertats i també la defensa ambiental. Tanquem Cofrents va ser un lema d´èxit, però el 1984 Iberdrola va posar en marxa el reactor. L´oposició sense escletxes a tot allò nuclear és constant i contundent, des del grup Margarida, nascut al si del Departament de Sociologia de la Universitat de València amb lideratges com ara Josep Vicent Marqués -«col·lectiu irrepetible i emblemàtic per a l´ecologisme valencià», segons l´ambientalista Enric Amer-, fins a l´actual Marfull d´Acció Ecolosta Agró. De fet, Margarida va publicar el llibret titulat Energia nuclear. Una energía que mata.

El govern tripartit ha registrat una Proposició no de Llei a les Corts perquè la Central Nuclear de Cofrents es desconnecte quan finalitze el seu període de pròrroga el 2021. Benvingudes siguen les propostes ambientalistes a la política valenciana, això sí, que no només repliquen eslògans ecologistes de llarga tradició, enlluernadors a primera vista, sinó que els doten de planificació a llarg termini, de contingut, d´alternatives viables per garantir la seguretat i el subministrament. Sorprén la valentia ambiental de l´executiu d´esquerres en l´àmbit legislatiu -amb horitzons a molt llarg termini- amb la ineficiència en el camp de gestió de les conselleries, el curtíssim termini, el de la decisió. Tanquem Cofrents sense impulsar, des del departament d´Economia Sostenible, un pla seriós i professional per a les energies renovables, com denuncia Avaesen. Tanquem Cofrents sense que Medi Ambient haja promogut amb coratge les apressants mesures d´adaptació i mitigació del canvi climàtic previstes en l´estratègia valenciana. Tanquem Cofrents?