En energia, el tripartit han encertat demanant el tancament de la nuclear de Cofrents, com els 27 municipis de la moció antinuclear. No obstant manca un pla seriós d´estalvi, eficiència i energia solar, l´única font abundant ací; cal fomentar l´autoconsum esquivant l´impost al Sol i promoure la substitució dels termos elèctrics per col·lectors solars, que s´amortitzen en 4 anys. Les institucions han de donar exemple estalviant energia, instal·lant plaques i contractant amb cooperatives 100% renovables.

En transport es parla de la Xarxa Verda però no comença a desenvolupar-se, ni tampoc les Vies Verdes Ribera-Safor, Ribera-Costera... I alguns encara volen carreteres innecessàries com la connexió nord de Carcaixent, que amenaça Xúquer, terres i milions per acurtar 3 minuts a l´autovia. El corredor mediterrani no deu ser un nou AVE, caríssim i impactant, basta completar i adequar la doble via actual per a velocitats superiors als 200 km/h. I cal reclamar més el ferrocarril Gandia-Dénia!

En agricultura per fi s´ha aprovat el I Pla Valencià de Producció Ecològica, necessari però insuficient considerant que l´agroecologia pot solucionar la crisi que patix el sector i la contaminació d´aliments i aqüífers, que provoquen malalties i despeses (i aquest informe del Parlament?). Andalusia ja va pel III Pla, amb 301 milions...

En les muntanyes hem patit incendis reiterats que volatilitzaren milers d´Ha de vegetació i erosionen les nostres terres, en greu risc de desertificació. Seguim sense un Pla Forestal que previnga i reforeste amb tècniques ecològiques les àrees que no poden recuperar-se soles.

En residus s´aposta tot al SDDR (sistema de dipòsit, devolució i retorn) que sols evitarà que es llancen envasos pertot, quelcom important, encara que sols suposen un 10% dels residus i el 90 % restant seguirà tractant-se tan malament com fins ara, amb els abocadors plens. Seguix pendent l´estratègia de les 4R: reduir, reparar, reutilitzar i reciclar.

En educació és just reduir la concertada i reforçar la pública però cal valorar-la molt més, fomentar la participació, consensuar programes, retornar drets, prohibir dolços i refrescos als centres, introduir aliments ecològics, potenciar l´educació ambiental, etc. Necessitem un cicle formatiu d´Agroecologia i Forestals en un institut de cada comarca.

En sanitat cal recuperar la gestió pública, però falten campanyes de prevenció per reduir les principals malalties, relacionades amb factors ambientals, i els hospitalitzats haurien de rebre menús ecològics per millorar la seua salut i fomentar l´agricultura ecològica.

Amb el tripartit hem avançat perquè no són corruptes però el que han fet no és prou, hem passat d´un govern molt deficient a un altre insuficient. Cert que molts temes depenen de Madrid i de pressupostos importants, per això cal denunciar l´injust finançament i els que han desfalcat el PV, però els diners existents han d´anar a les prioritats ambientals; del medi ambient depenen el sustent, la salut i la solució de problemes com l´atur i la pobresa, perquè l´economia tradicional ha tocat sostre i sols l´ecològica pot crear molts llocs de treball. Encara queda mitja legislatura, aprofiten-la per a fer-ho millor.