Des de l´aprovació de la LOMQE, el professorat de Filosofia del País Valencià (constituït en Assemblea), s´ha mobilitzat perquè la Filosofia torne a ocupar el lloc que li correspon. Tothom confiava que el govern del canvi promouria un seguit de reformes per desactivar els danys causats per la LOMQE. I en alguns aspectes així ha estat. Però el clam en els claustres de professorat demostra que la política de canvis en educació és tímida, quan no erràtica o contradictòria.

Durant el franquisme, la Llei d´Ordenació de l´Ensenyament Mitjà instaurava la Filosofia com a assignatura obligatòria en 6è de batxillerat, però optativa en el PREU i, més endavant, en el COU. Serà la Llei General d´Educació de 1970 la que establirà com a obligatòries la Filosofia en 3r de BUP i la Història de la Filosofia en COU. La LOGSE implantava la Filosofia com a matèria comuna del batxillerat. Però el Decret 174/1994, de 19 d´agost, del Govern Valencià, decretava la Història de la Filosofia com a matèria de la modalitat d´Humanitats i Ciències Socials en 2n de batxillerat, deixant-la, a la pràctica, com a matèria de la modalitat d´Humanitats. Posteriorment, serà el Decret 50/2002, de 26 de març el que tornarà a establir la Història de la Filosofia (´Filosofia II´) com a matèria comuna en 2n de batxillerat. Situació que continuarà amb la LOE. Això és, el Decret 102/2008, d´11 de juliol, del Consell, implanta com a matèria comuna la Història de la Filosofia per a tot l´alumnat. Amb la promulgació de la LOMQE, la qüestió tornava a la situació anterior a la LGE del 1970, i es convertia, de nou, en una matèria opcional pràcticament només per a la modalitat de batxillerat d´Humanitats i Ciències Socials.

Fa unes setmanes, el conseller d´Educació afirmava que s´estava treballant en la modificació del currículum de secundària (que s´havia d´haver negociat a l´abril). I fonts de la mateixa conselleria confirmaven que el decret ja estava enllestit. Al maig, les Corts Valencianes aprovaven per unanimitat, a proposta de Podem, una PNL en què s´instava al Govern Valencià a establir com a comuna la Filosofia de 4t d´ESO i la Història de la Filosofia de 2n de batxillerat. I la solució és senzilla, tal i com han fet altres onze comunitats autònomes, les quals han esmenat la plana a la LOMQE. Només cal modificar l´article 36 del Decret 87/2015, de 5 de juny, del Consell, decret promulgat pel PP només dues setmanes després d´haver perdut les eleccions, i que els nous inquilins de Campanar 32 s´afanyaren a modificar a penes uns mesos després (Decret 136/2015, de 4 de setembre, del Consell). Ai las!, però oblidaren la Filosofia. No es tracta, per tant, d´una reivindicació corporativa (la confederació d´AMPA Gonzalo Anaya també ho ha reclamat), sinó de tornar a una situació consolidada al llarg de tot el període democràtic.

La mort de Sòcrates l´hem llegida a l´Apologia de Plató, el qual professava una profunda devoció al seu mestre. Però aquella mort va ser real i va estar emparada per les lleis de la ciutat. Molts de nosaltres també sentim una sincera simpatia per aquest govern. Ara bé, Amicus Plato, sed magis amica veritas. La causa de la Filosofia està per damunt de fílies i fòbies polítiques. S´ho mereix l´educació. Evitem entre tothom tornar a matar Sòcrates per segona (o per enèsima) vegada i que les lleis de la ciutat l´emparen, aquesta volta, de veritat.