Ningú no dubta de la democràcia que caracteritza el sistema polític del nostre país. Tanmateix, el politòleg Robert Dahl establí set condicions mínimes per a ser una democràcia, una de les quals és el dret a buscar fonts alternatives d'informació i que aquestes estiguen protegides per la llei. Aquesta condició és bàsica no només per al caràcter democràtic -necessitem estar-ne informats per tal de poder votar i participar en política-, sinó per a la cultura d'una societat. Els mitjans de comunicació esdevenen una eina fantàstica per a vertebrar un país mitjançant el coneixement de les diferents realitats locals. La veritat és que aquesta eina ens va ser arrabassada als valencians anys enrere. No només ens llevaren la nostra radiotelevisió pública, sinó que a més ens aïllaren dels altres mitjans en la nostra llengua. A hores d'ara, un valencià té més fàcil sintonitzar la televenda que un canal en la nostra llengua com TV3 o IB3.

Des de Compromís sempre hem defensat que cal mirar el futur, però sense oblidar el passat. No podem oblidar el nepotisme, el clientelisme, la corrupció i la manipulació que van caracteritzar la gestió del Partit Popular durant els 20 anys en què va saquejar els nostres mitjans públics. És cert que una part de la societat vivim amb gran il·lusió la possibilitat de recuperar la tele i ràdio valencianes, però també és cert que una altra part de la societat va desconnectar de Canal 9 i Ràdio Nou al no sentir-los com a propis. Per això volem uns mitjans que tornen per a quedar-se i que connecten amb tota la societat valenciana. Uns mitjans públics independents, de qualitat i, com no, en valencià.

Per això, Compromís vàrem impulsar des del nostre grup de Les Corts un model de governança de la Corporació que garantira la independència dels mitjans públics. Més pròxima als mitjans públics d´Europa que a l´anti-model de Televisió Espanyola. Una llei aprovada per 2/3 de la cambra i sense cap vot en contra. Ara és el moment que els partits i tots els agents assumim el paper que ens correspon. El paper de posar-nos al servei de la Corporació, del seu Consell Rector i de la seua Directora General, Empar Marco, per a ser facilitadors, i mai obstacles, en la posada en marxa de la nova ràdio i televisió.

És evident que un ens tan complex i important com és un mitjà de comunicació al servei de tots els valencians i valencianes no és un Lego que puga muntar-se i desmuntar-se cada quatre anys. És per aquesta raó que el procés està sent llarg i complicat, certament més del que tots hauríem volgut. La conformació de la plantilla directiva i de treballadors o la necessitat d´actualitzar uns equips obsolets amb licitacions obertes a totes les empreses, són algunes de les causes que endarrereixen el procés.

Tenim un repte col·lectiu. Tots i totes les que ens creiem la necessitat d´una eina per a impulsar la democràcia valenciana; els i les que estimem la nostra llengua i volem que els nostres fills i filles puguen tornar a vore dibuixos en valencià; els i les que som conscients de la necessitat d´un motor per a la indústria audiovisual valenciana.

Entre totes i tots tenim el repte col·lectiu d´ajudar a la Corporació en estos moments complicats. Tenim la certesa que el poble valencià mereix uns mitjans de qualitat, i que entre totes i tots, els aconseguirem.