Davant les interpretacions aparegudes arran de la nota de premsa publicada sobre la carta enviada per la Plataforma Forestal Valenciana a la vicepresidenta del Consell, transcrivim íntegre el text. La plataforma està composada per professionals i representants de la societat civil, que sostenen la mateixa actitud, de fer crítica constructiva per defensar el sector forestal, vertebrar el territori i millorar els nostres ecosistemes agroforestals, amb total independència política.

Benvolguda senyora Mònica Oltra: ara fa ben poc, després de dos anys en el govern, l´hem escoltada per primera vegada parlar de temes forestals. Llàstima que l´ocasió haja estat motivada per un succés tan nefast com un gran incendi forestal i en concret per contestar les discutiblement afortunades declaracions del bomber del Facebook.

I llàstima que la resposta ha estat igualment tan discutiblement afortunada. Els arguments que ha donat, senyora Oltra, per defensar la gestió forestal de l´actual govern sonen a la vella política: que no hi ha diners (cosa que ja sabia quan es van presentar a les eleccions), que s´ha augmentat un percentatge les inversions en prevenció d´incendis (depenent de com s´interpreten les dades i conceptes), etc.

Allò ben cert és que en aquests dos anys del seu govern, l´única realitat a la qual s´ha enfrontat al sector forestal en el seu conjunt, ha estat la mateixa desídia burocràtica que ha hi hagut des que la Generalitat va assumir les competències en matèria forestal l´any 1985. Una baula més de la cadena política, acompanyada d´una nul·la planificació d´allò que es vol fer amb més del 60% de la nostra comunitat, que és el sòl forestal. I més enllà, també la manca d´una planificació territorial i socioeconòmica coherent i vertebradora que oferesca oportunitats per als joves a les zones rurals d´interior, per tal de revertir l´angoixant procés d´abandonament de l´activitat agrícola i forestal i la despoblació, el cercle viciós de l´abandonament agroforestal i l´increment del risc de grans incendis forestals.

A pesar dels canvis positius que hem vist a la Direcció General de Prevenció de Incendis, a les diverses reunions que hem tingut amb els màxims responsables de l´àrea, el discurs segueix sonant molt antic, comú al de l´ecologisme contemplatiu, ranci i urbanita dels anys 80 on es pressuposa el medi com uns ecosistemes idíl·lics i naturals quan la realitat és la d´un paisatge i vegetació intensament antropitzada des del Neolític. Hem arribat a escoltar que la «culpa» dels incendis és dels arbres perquè les pinedes es cremen millor que altres formacions vegetals! Una dada clarament errònia, si mirem com han cremat històricament les suredes a la Serra d´Espadà o a Girona o també els alzinars que s´han cremat en el recent incendi de la Calderona, a Altura i Gàtova.

Senyora Oltra, un govern ecologista actiu i com el que vostés diuen ser, valent i amb ganes de canviar les coses a millor d´acord amb una política sostenible a llarg termini, hauria d´afrontar seriosament la planificació forestal, amb criteris del segle XXI i deixar de banda dogmes de fe ideològics sense base científica. Les possibilitats que ofereixen els boscos i les seues produccions renovables per al desenvolupament sostenible de les nostres economies rurals (fusta, bioenergia, ramaderia extensiva, mel, resina, fongs, caça, suro, plantes aromàtiques i medicinals, biodiversitat, qualitat de l´aigua, paisatge, turisme rural, etc.) han de ser potenciades amb una aposta molt clara a nivell normatiu i tècnic, que compatibilitze la gestió multifuncional, la conservació (activa) dels ecosistemes forestals i la correcta (i honesta) interpretació de les directrius de la Comissió Europea per a la gestió activa de la Xarxa Natura 2000.

De fet, la Unió Europea posa el focus en els productes i serveis forestals per a la mitigació del canvi climàtic, dins la bioeconomia i en la promoció d´una economia baixa en carboni. Ara que el seu govern posa d´exemple als països nòrdics i fins i tot hi viatja per aprendre´n d´ells (per exemple en gestió d´envasos o en el sistema educatiu), també podria aprendre del seu sector forestal, un puntal bàsic de la seua economia. Altres països mediterranis, com Itàlia o Grècia, ja han pres aquest camí.

Tot i l´enorme professionalitat dels nostres mitjans d´extinció d´incendis, senyora Oltra, sàpiga que per molt que augmenten el ja enorme pressupost dedicat a ells, mai serà el suficient per eliminar el risc de gran incendi forestal, sinó tot el contrari: aquesta és l´estratègia equivocada, perquè cada vegada aquest risc serà major.

Escolte el sector forestal. Val més prevenir que curar. I més enllà de la generació d´ocupació rural i de rendes al nostre territori interior tan desvertebrat, la manera més senzilla i eficient de fer prevenció d´incendis forestals (i amb menor cost per a les malmeses arques públiques) és que els propietaris forestals tinguen una normativa que no impossibilite realitzar la planificació i la gestió forestal sostenible dels seus terrenys, de manera que quan l´incendi forestal s´inicie tinguem un bosc progressivament millor gestionat i amb una estructura que n´impedesca la ràpida propagació, per tal que els mitjans d´extinció facen la seua feina el més ràpid possible.

El seu govern pot fer molt pel medi rural i forestal. Però per això cal que no s´amaguen darrere de la ideologia ni s´excusen amb pretextos. Cal que actuen amb criteris reals, avalats per la ciència i la tecnologia forestal i ara, amb aquesta carta, també pel sector. Tot i les decebedores decisions i actituds adoptades aquests dos anys per vostés en l´àmbit forestal, nosaltres seguim esperant que complesquen la seua promesa de valentia, de canvi i especialment, honestedat, responent com cal a la realitat del nostre medi forestal i de les persones que l´habiten.

Com vostè ja sabrà la Plataforma Forestal Valenciana li ha demanat una reunió, com a vicepresidenta del Govern. Esperem que ens escolte, que impulse la creació d´una comissió a les Corts Valencianes (ja que amb la Conselleria competent en Medi Ambient ha estat impossible) comptant amb la Plataforma Forestal com a representant de la societat civil rural i que en un termini raonable puguem arribar a un pacte transversal conjunt perquè, governe qui governe la Generalitat, la política forestal siga fruit de un cosens generacional de llarg recorregut. Siga valenta. Els nostres fills i néts li ho agrairan.