Ja fa més de dos anys del canvi polític que va propiciar l´acord del Botànic i que ha fet possible que governem a les principals institucions valencianes: Consell de la Generalitat, Diputació de València, mancomunitats, així com en la gran majoria d´ajuntaments del País Valencià. De fet, és ara, al juliol, que es compleixen aquests dos anys de nou govern a la Diputació de València, després d´anys de malbaratament i vergonya.

Els valencians i valencianes, farts i indignats per la indecència, corrupció i mala gestió feta pels governs del PP, ens donaren la seua confiança. Ens demanaven recuperar la dignitat perduda com a poble i que governàrem amb responsabilitat i honradesa la cosa pública. I en això estem.

Hem arribat, doncs, a l´equador d´una legislatura que alguns vaticinaven caòtica i ingovernable. Res d´això ha passat, ans al contrari. En estos dos anys s´ha demostrat que la gestió del Govern del canvi era necessària i està resultant ben útil i beneficiosa per al poble valencià.

Governar és prendre decisions a partir d´uns principis i d´unes prioritats. Nosaltres governem per la dignitat de les persones, perquè ningú es quede desatès quan té problemes de vivenda, sanitaris o de pobresa energètica. Tots tenim dret a una vida digna i les institucions han de servir per garantir-la, com també el tenim a una sanitat i una educació públiques i de qualitat. Governem amb honradesa, sabent la gran responsabilitat que significa gestionar els diners de totes i tots.

Governar és col·laborar, és gestionar amb eficàcia, és no competir entre administracions sinó treballar colze a colze per tal de millorar els serveis prestats a la ciutadania. Com hem fet des de la Diputació de València en temes tan cabdals com la construcció de centres socials públics per primera vegada en vint anys, o en posar en marxa un pla pel manteniment de les escoles públiques, totes dues actuacions coordinades amb la Generalitat. Dues actuacions que exemplifiquen una manera de fer, tan diferent a quan cada institució competia per veure qui es feia més fotos.

Governar és ser transparent, i este és el millor antídot contra la corrupció. En la diputació hem acabat amb el clientelisme, amb l´opacitat, hem eliminat un model discrecional que primava el color polític de l´ajuntament a l´hora de concedir ajudes, i l´hem transformat en un model basat en criteris objectius: hem canviat l´amiguisme per la justícia, hem canviat el repartir a dit per la priorització de les veritables necessitats dels pobles i ciutats. I açò, aquest nou model on ja no n´hi ha uns pocs beneficiats i molts perjudicats, fa que els municipis en el seu conjunt reben més recursos que mai. I açò és governar, també, governar bé.

Encarem, encara, molts reptes. Hi ha el repte del finançament just, sense el qual el poble valencià no pot cobrir totes les necessitats, ni projectar la nostra economia com cal. Hi ha continuar treballant per consolidar una educació pública i de qualitat, unes polítiques inclusives i sostenibles que posen per davant de tot a les persones, un model econòmic sostenible ambientalment i socialment. Hem canviat dinàmiques, hem revertit situacions ben injustes, però encara queda molta faena per fer. Amb valentia i les idees clares, seguirem avançant.