13 de enero de 2018
13.01.2018

La Nau de Tallers, bressol de cultura

15.01.2018 | 18:19
La Nau de Tallers, bressol de cultura

Hem conegut la notícia que, finalment, després d´anys de litigi i enfrontament, la Nau de Tallers dels Alts Forns del Mediterrani serà de titularitat de la Generalitat Valenciana.

Per als saguntins i les saguntines és una fita històrica, ja que, després de molts anys, de moltes promeses frustrades, del somni inabastable de transformar el nostre passat industrial en bressol de cultura per a tots els valencians i valencianes, veiem que a poc a poc, pas a pas, estem vertebrant la nostra ciutat, reconeixent la nostra memòria i projectant-nos cap al futur, ofrenant glòries a la nostra terra valenciana.
El País Valencià ha guanyat un espai cultural de primera magnitud que hem de saber gaudir i utilitzar sense caure en l´especulació cultural d´anys passats. L´escenari de les «Troianes», o de les «Comèdies Bàrbares», la fallida Ciutat del Teatre, que tenia com a centre i escenari aquesta Nau, serviren a anteriors administracions per alimentar un ídol amb peus de fang que la crisi va fer trontollar. Una utopia que, després de tants recursos invertits, tantes eternes promeses, corria el perill d´esdevindre llegenda i no realitat.

La Nau de Tallers és testimoni també del relat que hem viscut els i les valencianes durant els últims anys. Víctima o presonera d´un model d´especulació buit fou, com Parc Sagunt, un mirall de progrés cultural del zaplanisme, que posteriorment es deixà abandonat fins la inanició quan la crisi deixà a la Ciutat de les Arts Escèniques, com amb la Ciutat de la Llum, amb milions d´euros invertits i projectes culturals sense cultura, sense infraestructures i en la ruïna.

Ha hagut de ser el treball de la gent, de les persones honestes, com ocorre amb els operaris de taller, o els cooperativistes que es fan càrrec de la fàbrica, quan el capital o els terratinents abandonen, els qui hem revertit la situació. Amb voluntat de diàleg, sabedors i sabedores de la dignitat i de la justícia d´allò que s´exigia, hem aconseguit de nou superar una ferida històrica i afrontar el futur. Aquells i aquelles que propiciàrem el canvi el 2015 hem donat un altre pas per reconstruir i vertebrar el nostre territori.

L´aposta del Govern del Botànic per la indústria és integral i abasta des dels propis sectors productius, amb el procés de neo-industrialització que estem vivint, fins el reconeixement que la indústria ha deixat en el nostre patrimoni i la incorporació de la memòria obrera com a espai de la nova creativitat, la lligada al sector quinari, que acosta i democratitza la cultura oferint-la a tots i totes les valencianes.

Iniciatives com el Centre d´Art en Bombas Gens, a València, La Nau de Tallers de la Siderúrgia d´AHM de Sagunt o la Real Fàbrica de Ceràmica, a l´Alcora, són exemples de la regeneració del patrimoni industrial com a bressols de cultura, art i oci.

Una societat que sap mirar el passat per encarar el futur, que sap reconèixer antics centres de producció industrial com a espais actuals de la promoció de la cultura, és una societat que reconeix en la creació la seua forma de créixer.
Continuem avançant.

Compartir en Twitter
Compartir en Facebook
Enlaces recomendados: Premios Cine