Rajoy arriba tard, malgrat els esforços per reconduir la relliscada imperdonable sobre la bretxa salarial i les dones. La rectificació de la setmana posterior és obscena i electoralista, no se la creu ni ell; possiblement, el president canviava el pas durant una caminata reflexiva i profunda, un dia de sirimiri, amb un Ciudadanos més feminista que mai xafant-li els talons, i ell, xino-xano, passava del carril de «no nos metamos en eso», al de fer tot el que calga perquè hi haja justícia en aquest assumpte. La feina la rematava Fàtima Báñez, amb una capotada, ara sí, miraculosa, comprometent-se a complir una llei sobre igualtat salarial inexistent a l´Estat espanyol.

Donald Trump, l´efectista, també ha aconseguit exasperar i, en paraules de Joe Freemen, ha esdevingut un revulsiu per a reviscolar les dones americanes, una mica decebudes amb una Hillary Clinton massa supeditada a l´establishment americà? i a Bill. Freeman està convençuda que ara encetem una quarta onada feminista, on més enllà de la coresponsabilitat en les tasques domèstiques i en les coses del cuidar, ja toca parlar de la responsabilitat plena dels homes per a cuidar persones grans i personetes menudes, és a dir, per a encarregar-se també de tot, com les dones.

Un dels entrebancs que tenim en aquest Estat, a més d´un president que menysprea el treball de totes les dones, les que el voten i les que no, és la falta d´un contracte social, a pesar de comptar amb una massa crítica cada vegada més sensible i poderosa, encabotada a fer canviar les mentalitats, la cultura i els costums. A pesar del treball dels moviments socials, queda lluny el consens social, la normalització igualitària plena en el dia a dia de les nostres vides, sosté Freeman. La tasca, com reconeix l´advocada feminista, és difícil i hem de continuar treballant perquè, en paraules de la doctora de la Universitat de València, Ana López Navajas, la visió androcèntrica del món és molt potent, tramposa i universal.

Àmbits tan androcèntrics com el ciclisme de competició i la Fórmula 1 comencen a entrar en el consens perquè entenen que s´han d´eradicar comportaments que no s´ajusten a les normes socials actuals, per això diuen prou a l´abús de les dones-premi. Enguany, l´Ajuntament de València ha decidit posposar el debat del paper de la dona en les Falles, adduint raons diverses, tot dificultant i entrebancant, alhora, la sensibilització de la població en un dèficit d´interés cultural: saber detectar i desactivar la trampa.