Levante-EMV

Levante-EMV

Contenido exclusivo para suscriptores digitales

Defensa del territori

Per entendre´ns diré que una de les accepcions del mot territori és la que fa referència a l´espai que conté un determinat paisatge, natural i cultural, amb el conjunt de construccions aprofitaments i usos que una societat concreta fa sobre aquest espai. És per tant un sistema socioecològic que relaciona uns grups socials determinats, amb el medi on aquests habiten. En aquest sentit tant podem fer referència a territoris grans com a territoris menuts tot depenent dels criteris que utilitzem par a la seua delimitació. I és des d´aquest perspectiva que podem parlar de «defensa del territori».

I parlar de la necessària defensa del territori és parlar de la voracitat d´un model econòmic i social que s´apropia i transforma els terrenys en funció de la rendibilitat econòmica privada que se´n pot treure i no en funció del necessari equilibri mediambiental i dels interessos dels seus habitants. D´exemples d´actuacions destructores, en el nostre país en tenim tants... Però també tenim exemples de lluites importants en defensa del territori: El Saler, el llit del riu Túria, el Botànic, son territoris menuts salvats de les garres depredadores d´un urbanisme absurd i salvatge.

Unes altres lluites en defensa del territori, com la de la Punta, encara no han arribat a la seua fi. Aquell bell espai d´horta fèrtil protegida al sud de la ciutat de València, va ser destrossat per servir als interessos de determinats grups (comercials, urbanístics i d´altres més foscos) que suposadament es derivarien de l´ampliació del port. Un Pla destructor de l´horta que acabà d´assolar aquell espai l´any 2003 i que després d´un llarg abandonament, de doloroses expropiacions i danys causats als habitants de la Punta, ha sigut declarat nul en vàries sentencies judicials.

Ara, el Port torna a reclamar la Punta per a la seua ZAL (Zona d´Activitats Logístiques) i el Pla torna a revisar-se per a ser executat en favor dels interessos del Port. Per aquest motiu s´ha creat una Plataforma, «Horta es futur, no a la Zal», formada per vora 50 col·lectius valencians, que planteja la suspensió del Pla de la Punta, «per a repensar col·lectivament el futur d´aquesta part del territori, inevitablement verda i viva, de connexió amb l´antic llit del riu Túria i amb el Parc Natural de l´Albufera».

Una de les activitats que l´esmentada plataforma ha iniciat és la projecció de 12 documentals relacionats amb la lluita per la defensa del territori. La programació, - que podrem trobar al blog de «Recuperem la Punta», o el seu facebook, o la pàgina web de Per l'Horta- ens aporta reportatges que ens situen en diversos espais que han viscut importants mobilitzacions socials. I aquestes mobilitzacions continuen.

Compartir el artículo

stats