Levante-EMV

Levante-EMV

Contenido exclusivo para suscriptores digitales

Ja tenim llei de l'horta!

L'horta de València és paisatge singular i és bellesa. És un cinturó verd que envolta la capital valenciana i actua com a pulmó urbà.L'horta de València és patrimoni natural, històric, social i material que conté la saviesa mil·lenària dels valencians. Cap col·lectivitat que s'auto estime, pot permetre que es perda aquest patrimoni. L'horta de València és vida. Vida vegetal i vida animal. És vida de les persones que consumeixen els seus productes I de les persones que la treballen i hi obtenen producció.

Però l'horta de València ha sigut degradada, transformada, reduïda i abandonada a la seua sort en mig dels interessos comercials de les gran superfícies i dels corresponents proveïdors multinacionals i en mig dels interessos de l'expansionisme de l'especulació urbanística. Han sigut molts anys de desinterés per part dels anteriors governs que, en tot cas, preferien posar-se al costat dels més grans. Per tot això calen accions a favor de la recuperació i defensa de l'horta començant per una legislació que ho faça possible. I per això, l'aprovació en les Corts el dijous passat, de la Llei de l'Horta de València, és una molt bona notícia.

Podríem dir que l'antecedent d'aquesta Llei és el «Projecte de Llei de la Iniciativa Legislativa Popular per l'Horta» que amb 118.000 signatures, va ser presentada en les Corts l'any 2001 i que el PP, majoritari en aquell moment, ni tan sols la va admetre a tràmit. En el moment present, el PP junt amb Cs hi han votat en contra de l'aprovació de la Llei mostrant així, com en tantes altres ocasions, la seua -diguem-ho amb paraules seues- "antivalencianía". Cs va dir que la Llei no perdurarà en el temps. I així podria ser si d'ells depenguera. Per la seua banda, el representant del PP en la seua intervenció en la sessió de les Corts, va qualificar la Llei d'especulativa. Quina barra! Ho diuen ells que són els qui més han promogut l'especulació i per això molts terrenys de l'horta són propietat des de ja fa uns anys de constructores i empreses de coneguts directius de futbol. Sòn aquests el «llauradors» que el PP i Cs defensen?

Però a partir d'ara es pot i es deu treballar per l'horta amb intensitat i trellat. Perquè, tal com venia reclamant-se, s'ha de fer realitat la seguretat jurídica de les explotacions agràries, la creació d'una marca de qualitat per als productes de l'Horta de València, l'aprovació d'un pla agrari i la creació d'un ens gestor i coordinador. I en el camí que ara s'inicia, la ciutadania ens hem d'implicar també com a consumidors i consumidores. Hem de considerar l'horta de València com la nostra despensa, com la reserva alimentària que dia a dia ha de proporcionar-nos productes pròxims de qualitat i pagar per ells un preu just. Que l'horta la volem ben viva!

Compartir el artículo

stats