Levante-EMV

Levante-EMV

Contenido exclusivo para suscriptores digitales

Llibres i noves tecnologies

Ahir se celebrava el «Dia del Llibre» i, per tant, dia de promocionar la lectura per la qual cosa, segurament en molts llocs s´haurà parlat sobre els beneficis de llegir. Beneficis evidents com el de descobrir móns nous o móns antics. O imaginar-los o analitzar-los i poder-los comparar. O Beneficis com els d´adquirir coneixements, apropar-se a idees diverses, a propostes variades, i amb això aprendre i desenvolupar l´empatia. I, sobretot, la lectura proporciona el benefici de gaudir. Gaudir amb històries reals o de ficció i endinsar-se en la vida dels personatges, en les seues aventures, en les seues passions i interessos, en les seues misèries o en les seues victòries personals. I, sobretot, la lectura és com una gimnàstica cerebral que posa a treballar el nostre pensament. Sense oblidar que llegint s´exercita el processament del llenguatge i en conseqüència, s´eixampla i es millora el coneixement d´una llengua. En definitiva el nostre intel·lecte es forma i s´enriqueix quan llegim.

Però, em pregunte: aquests i altres beneficis que aporta la lectura, es poden obtindre igualment a través de les noves tecnologies? Perquè sembla ser que aquestes han fet disminuir i en alguns casos desaparéixer l´activitat de llegir. Hi ha, fins i tot, qui es pregunta si en algun moment no disminuirà de manera dràstica la producció de llibres perquè l´interès per la lectura també hi haurà decaigut de manera dràstica. La conclusió sembla ser: a més tecnologia menys lectura. Perquè són dos móns que competixen en la facilitació de l´oci i dels sabers. I sembla clar que en aquesta competència la lectura porta les de perdre. És per això que esdevé necessari un debat en profunditat sobre les repercussions d´aquest fet a nivell social, i educatiu.

Jo, confesse que des del punt de vista educatiu, trobe moltes pegues al món de les noves tecnologies, encara que també sóc conscient de les enormes possibilitats que hi ofereixen. Però començaré per manifestar l´aspecte negatiu que suposa oferir als infants i als joves centenars o milers d´estímuls canviants com fan els mòbils i les tabletes i en general el món d´internet. No es poden abastar totes les propostes, que solen presentar-se de manera atractiva, i això crea frustracions, desconcentració, superficialitat i manca de criteri. No pot haver-hi assosseg i reflexió. D´altra banda cal tindre present l´atracció de les pantalles que, per elles mateixa i amb el moviment de les imatges, transmeten una mena d´addicció o fascinació que, encara que ho semble no promouen la capacitat d´atenció sinó més bé el contrari. I ha d´altra banda els continguts i els valors que des d´aquest món es transmeten, alguns positius, alguns perversos. Però tots difícils de controlar. En realitat el problema amb l´ús de les noves tecnologies és el de saber destriar, saber usar-les bé. Però, qui ensenya això?

Compartir el artículo

stats