Ja s´ha dictat sentència contra els cinc malparits que varen violar a una dona jove a les festes dels Sanfermines del 2016. I com sabem ha estat una sentència terrible per a les llibertats de les dones. El grau de desprotecció es altíssim davant un problema greu com ho són les agressions sexuals que dones i xiquetes patim cada dia.

Em fa mal la dita sentència. Em produeix un dolor terrible conèixer fins a quin punt la justícia i tots el seus actors i actrius tenen el patriarcat assolit fins i tot als seus espais simbòlics. Escoltar o llegir el vot particular d´un dels tres magistrats em dóna vertigen per imaginar com aquest home, suposadament culte, format i preparat tractarà a les dones que puguen aparèixer pel seu jutjat. Em fa por imaginar-m´ho. Com no podia ser d´altra manera, he signat la petició on es demana la inhabilitació d´aquestos tres magistrats i li he donat difusió via xarxes socials.

Aquest exemple de patriarcalització de la justícia em preocupa moltíssim perquè obri portes cap a condemnes més lleus davant qualsevol agressió que patim les dones pel simple fet de ser dones. També em preocupa molt el missatge que es llança, sobre el poc valor que se li dóna, per part (almenys) d´estos tres magistrats, al cos i la situació de les dones davant una situació d´inferioritat numèrica i de fortalesa. No puc entendre que, davant les imatges, encara puguen afirmar que no hi va haver agressió, que va ser abús. Per què les creences personals sobre temes com el desig sexual, la religió, etc. que sempre busquen exculpar als malparits agressors de tot tipus, no deixen pas a la justícia de veritat impartida de forma equitativa?

Els arguments per a justificar la violència contra les dones ve de lluny. Però, com tot, van modernitzant-se. I si a l´Edat Mitjana, l´Església Catòlica va torturar i assassinar a unes 70.000 dones, ara ens agredeixen i fins i tot assassinen i la justícia mira cap a altre cantó. A l´Edat Mitjana i ara, el patriarcat i les seues lleis campen al seu aire, en lo que a protecció del seu territori es refereix. I eixe territori ho és tot. Fins i tot el cos de les dones com han sentenciat estos tres magistrats de Navarra.

Però potser amb el que no comptaven era amb la reacció de dones i homes davant la sentència. El mateix dia que van dictar-la, per la vesprada, les places i carrers de tot l´Estat espanyol és van emplenar de gent que va dir alt i clar que no estàvem d´acord amb allò que havien dictat estos tres homes. Que el que va patir la víctima no era abús, era clarament una violació. I que es devia recórrer, perquè allò no era justícia. I també demanem la seua inhabilitació com a magistrats.

Ara queda esperar a que una altra instància siga capaç de veure el que veiem tantes persones i es que no va ser abús, va ser una violació.