Levante-EMV

Levante-EMV

Contenido exclusivo para suscriptores digitales

Transport metropolità: reivindicar el que és just

La setmana passada vaig presentar el Pla Especial de Mobilitat Sostenible del poble de Sedaví, que ha estat fruit d´un procés participatiu i de consens exemplar en el qual han intervingut la ciutadania i el teixit associatiu del municipi. L´objectiu del pla és que els veïns i les veïnes prenguem consciència que la mobilitat amb vehicles particulars no és l´única possible i que, per tant, una mobilitat més sostenible, amb menys costos econòmics, socials i mediambientals no només és viable, sinó que és el futur en àrees densament poblades com la nostra. Per això, una de les prioritats de les administracions ha de ser fomentar la mobilitat més sostenibles com és anar a peu o amb bicicleta, així com incrementar les facilitats per utilitzar el transport públic i alhora restringir a poc a poc el vehicle privat en els nuclis urbans. Aquest objectiu s´està posant en marxa no sols en Sedaví sinó també en València i en molts altres pobles de l´àrea metropolitana.

Formar part de l´àrea metropolitana de València obri tota una sèrie de possibilitats, però també crea problemàtiques a resoldre que sobrepassen la competència municipal. Conscients d´això i que només amb els recursos municipals és impossible atendre totes les demandes de mobilitat, la setmana passada una cinquantena d´alcaldes i alcaldesses de l´àrea metropolitana encapçalats per l´alcalde de València, Joan Ribó, anaren a Madrid a intentar reunir-se amb el ministre Cristóbal Montoro per tal de demanar-li un tracte just pel que fa a inversions en l´àrea metropolitana de València. El resultat, encara que esperat, fou novament decebedor, perquè el ministre no es dignà a rebre a la representació d´alcaldes i alcaldesses de la tercera àrea metropolitana de l´Estat; així, una vegada més, es va fer palés el nul interés que des del PP i el Govern de Madrid demostren per la ciutadania valenciana i els seus problemes.

I de fet, aquest nul interés s´ha tornat a concretar en uns pressupostos generals de l´Estat que tornen a marginar, un any més, el transport de València: ni un euro per a l´Autoritat Metropolitana del Transport, impulsada per la Generalitat al 2017 i que inclou seixanta municipis. Mentrestant, Madrid rebrà de l´Estat 126,9 milions, Barcelona 109,3 milions i Canàries tindrà 47,5 milions per al finançament del transport regular de viatgers en les diferents illes. Pel que fa a les infraestructures ferroviàries, el transport metropolità de Sevilla rep 6,4 milions i el de Màlaga 5.5, mentre que la nova línia de Ferrocarrils de la Generalitat Valenciana, ara rebatejada com a L10 i les obres del qual acaben de licitar-se, es queda sense cap tipus d´aportació del govern de Mariano Rajoy.

Queda clara, doncs, la continuada renúncia del Govern de l´Estat a solucionar els problemes de la ciutadania valenciana i a donar-nos un tracte just en el finançament; és per això que cal continuar reivindicant amb més força que mai que l´Estat invertisca en l´àrea metropolitana de València allò que ens correspon, el que és just. Els valencians i les valencianes no volem ser més que ningú, però no hem de consentir ser menys del que ens pertoca.

Compartir el artículo

stats