Levante-EMV

Levante-EMV

Contenido exclusivo para suscriptores digitales

David i Goliats

És un goig constatar que hi ha davids que no es rendeixen i en diversos àmbits de la vida planten cara als goliats. Ara mateix estic pensant en algunes experiències agrícoles sorgides darrerament com per exemple la de la Microvinya que funciona a la comarca de El Comtat de manera paral·lela al Celler de la Muntanya. Aquest celler inicià els seus passos recuperant vinyes ermes i varietats antigues de vins que ha convertit en vins de qualitat. El projecte avançà partint també de la idea que el minifundi, extensió predominant en les explotacions agrícoles d´aquesta zona, té possibilitat de futur i de fet s´hi està constatant la seua rendabilitat.

Mentre aquesta experiència es consolida i avança, n´apareixen altres com la sorgida en la Marina Alta entre els promotors i implicats en el Mercat de Jesús Pobre. Si el Mercat dels diumenges que es fa en el gran riurau d´aquella localitat, ja és un èxit en ell mateix per l´acolliment i acceptació que proporciona als productes de proximitat, les inicitives que van sorgint al seu voltant són totes d´un gran interés. En aquest sentit s´ha iniciat el conreu de blat - enguany 20 fanecades- que abastirà de farina del baix Montgó, forners i restaurador de la zona, recuperant terres ermes i facilitant als llauradors les ferramentes necessàries per al seu conreu, amb la garantia d'una eixida digna del producte.

La proliferació de mercats de proximitat en diferents localitats, és la mostra d´una bona tendència. També el que té lloc una vegada al mes en la plaça de l´Ajuntament de València. «De l´horta a la plaça» és l´eslogan que vol aproximar al consumidor productes frescs de qualitat. Són moltes i diverses les iniciatives que estan sorgint en l´horta de València, algunes com les relacionades amb la xufa, ben consolidades. I si la legislació a favor de l´horta aprovada durant la present legislatura va aplicant-s´hi, serà possible el desenvolupament de marques de qualitat i la professionalització de nous llauradors, entre altres coses. I després hi ha tot un seguit d´iniciatives innovadores com la que sota el nom «Word Sustainable Food Center» s´està dissenyant des de l´ajuntament de la capital per fer en l´horta un centre interdisciplinar vinculat a la FAO, per a la investigació i la divulgació de les necessitats en matèria alimentària que afecten la població mundial. Són aquests, exemples d´accions a les que ens hauríem de vincular tots els davids del món. Perquè goliats no deixen d´estar a l´aguait per fer del món la seua propietat. La fusió prevista de l´empresa química alemanya Bayer amb l´empresa americana de llavors Monsanto, pot posar en mans d´aquests dos monstres el control de l´alimentació mundial. Amb pràctiques agressives, amb la política de patents empobridora dels llauradors i darrerament la constatació del perill del glifosat, el seu herbicida referent, per a la salut. Monsanto i Cia són perillosos goliats.

Compartir el artículo

stats