Levante-EMV

Levante-EMV

Contenido exclusivo para suscriptores digitales

Mesurar l'èxit

Determinar la proporció d'un objecte o d'un fet demana dotar-se d'un patró. El verb 'amidar' «determinar o prendre les mides (d'alguna cosa), avaluar amb una mida (una magnitud lineal). Amidar un terreny. Amidar a pams» fa referència a la 'mida', siga dels sistema mètric decimal (en metres i derivats) o en les mides naturals (pams, passes, colzes?). 'Mesurar' afig més valors com ara «apreciar (alguna cosa) en el seu valor, considerar la seua importància en comparació amb una altra cosa. Pots mesurar la seua grandesa d'esperit per la seua generositat».

Els qui treballem en humanitats, amb valors intangibles, sabem ben bé que per a vendre el nostre treball hem de fer referència a elements tangibles: nombre de visitants d'una exposició, visites i descàrregues d'un vídeo, xifra de matrícula d'un curs? Sembla que les xifres, les quantitats, són realitats inqüestionables, científiques i, per tant, poc manipulables; al contrari que les paraules. En publicitat es prou que un home vestit amb bata blanca et diga que uns estudis avalen la meravella d'una crema o d'un sabó perquè t'ho cregues a ulls clucs o amb els ulls tancats «amb plena confiança».

Podrem, per tant, considerar que usar una magnitud científica per a mesurar l'èxit és l'opció més adequada; per exemple, haver guanyat per tercera vegada consecutiva la Copa d'Europa de futbol, cas del Real Madrid; però si és l'Olympique de Lió, en la divisió femenina, sembla que la mateixa gesta no es considera tan gran èxit.

Dijous es lliuraren els premis Levante-EMV 2018. Els reconeixements públics a Amparo Gil i Lola Riera en un esport minoritari com l'hoquei, més encara en dones, i a l'esforç d'una dona, Loles Salvador, per alçar un negoci tan esclau com el vinculat a l'hostaleria em recordaren la medalla de la Universitat Jaume I que enguany va concedir a Dolores Cortés. Totes quatre dones poden mesurar el seu èxit amb les mateixes mides que els hòmens: comptant medalles i calculant beneficis empresarials. Però també han d'afegir un altre èxit: fer-se visibles cada dia en un món que mira la realitat amb un angular molt estret. En les paraules d'agraïment, tant una empresària com l'altra, destacaren les dificultats per començar quan havies de demanar permís al marit i no podies ni ser la titular del negoci. Que en les Olimpíades a Rio les dones aconseguiren més medalles i de més valor que els hòmens tampoc ha sigut prou mèrit per a considerar-les com un èxit. Com quedem?

Compartir el artículo

stats