Levante-EMV

Levante-EMV

Contenido exclusivo para suscriptores digitales

Genuïnitat

Amb la calor, arriba tots els estius la campanya Llegir en valencià, una iniciativa de la Fundació Bromera que, amb el suport de Levante-EMV, ha sigut capaç durant tretze anys de mobilitzar administracions públiques, empreses privades i el bo i el millor de professionals de l´escriptura i la il·lustració en les nostres terres.

Enguany, la campanya està dedicada a onze aliments bàsics en la nostra cuina: des de l´arròs i les taronges, a la xufa, la carxofa, el caqui, l´oli d´oliva, l´ametla, el llagostí, la pansa, la mel i el nispro. Vaig veure de seguida la relació entre la nostra llengua i uns productes de gran qualitat, d´allò que ara anomenem cuina de quilòmetre zero «producte alimentari generalment local que es consumix en el mateix lloc de producció o en un lloc molt pròxim, cosa que comporta un gran estalvi energètic en transport i en conservació». Una aposta per allò que ens fa únics, la genuïnitat lligada a la qualitat com a forma de reaccionar davant d´un futur on amb l´etiqueta de globalització s´amaga la defensa de la mediocritat i la uniformitat.

Però, coincidint amb el llançament, hi hagué un fet extraordinari: l´arribada d´un vaixell carregat de migrants. He sentit missatges d´orgull per ser una ciutat acollidora davant d´una emergència humanitària i he pensat també com els productes genuïns de la nostra cuina foren el seu dia migrants. L´arròs prové del Japó i Corea; els antics egipcis menjaven la xufa com a postres; el caqui ve de la Xina i el Japó. També és originària de la Xina, la taronja, tot i que són els àrabs qui la implanten a Europa, els mateixos àrabs que ens acostaren la palmera datilera. És de l´orient mitjà, de les terres on fugen els sirians, d´on nasqueren les oliveres.

En «El romanç dels adeus» Els Quicos recorden la llegenda de les oronelles que busquen refugi en les oliveres fargues, que són les ànimes d´aquells moriscos expulsats d´unes terres que havien conreat durant segles. El 1609 es va promulgar el decret d´expulsió de vora 135.000 moriscos, al voltant del 34 per cent de la població, i es va encetar el nostre declivi econòmic i polític.

Potser allò que ens fa únics en el món no és un tret, una característica que incorpora el nostre ADN, una cosa donada pels déus o pel destí; sinó la voluntat d´acceptar com a propi allò que la vida posa en el nostre camí. Som d´on naixen els nostres fills. Mai no hem sigut més grans que quan hem practicat la generositat. Siguem egoistes, siguem generosos.

Compartir el artículo

stats