Levante-EMV

Levante-EMV

Contenido exclusivo para suscriptores digitales

Lluís Meseguer

Paraules com a meduses

En la tele o el missatge o l'emoticona que mires, en la cançó que escoltes o interpretes, en la casa que habites o dissenyes, en el ritme de la mar o el pinar que, en l'aire condicionat que pateixes o l'ombra de bar que gaudeixes, vanament buscaràs una pau o claredat lingüística...

Entres a casa, i el darrer avís que has vist al xamfrà que acabes de passar diu Carteles no apegat damunt un antic Prohibido fijar carteles R.E.A., que vol dir, responsable empresa anunciadora. El conjunt d'imbecil·litats juntes són, com a mínim, tres. Una: si està prohibit apegar-hi cartells, ¿per què s'avisa amb un cartell apegat? Dos: ¿s'hi poden posar cartells no apegats? Tres: no hi ha cap altre cartell apegat, des de fa mesos, que no siga l'apegat.

Però on anaves era a l'edició electrònica de Levante-EMV, i arribes al capítol de vergonyes terribles del país. I lliges: Un juzgado cita como investigado al president de la Diputació d'Alacant. ¿Qui és l'investigat? Suposant que siga el tal president i no "un jutjat", t'amoïna la notícia següent: abren juicio oral a l'exalcalde d'Alacant. Pensant que és oral encara que no n'hi hagen d'escrits, i avergonyit del panorama d'Alacant, véns a descobrir que han hagut de tancar la platja de les Deveses de Dénia -potser prop d'on estiueja Manuel Vicent-, per la presència amenaçadora d'una carabela. No ho entens, però després d'Alacant ve València, i també han detingut el president de la Diputació. Sense saber-se'n clarament els motius -però, vaja, detingut està-, en la seua jurisdicció provincial, la històrica ciutat d'Alzira, s'ha trobat una plantació de burundanga al cementeri. Tractant de comprendre per què es planta en un cementeri, i tot just el de la ciutat de l'editorial Bromera, aquell principi actiu de la droga que se'n fabrica per a anul·lar la voluntat i delinquir -diries que són usades sobretot per a crims com violacions-, Levante t'avisa de dos noves carabelas, ara en la Malva-rosa. Una d'elles mossega a un xiquet -o siga, ella al xiquet i no al revés.

En aquell moment, sense saber si les detencions de polítics, la burundanga i les carabelas atacaran ja terres de Castelló -o potser ja han passat cap al nord- necessites aturar la pressa, i passar del titular: les tres carabelas no són els tres vaixells del descobriment d'Amèrica -que no eren valencians, però foren pagats per la família dels Santàngel-, sinó d'hidrozous sifonòfors amb molt mala voluntat: meduses, vaja.

Compartir el artículo

stats