Levante-EMV

Levante-EMV

Contenido exclusivo para suscriptores digitales

Uns Borja lúdics

No cal dir que als Borja -amb tots els seus defectes i les seues virtuts-, d'ençà el romanticisme, Europa sencera els ha sabut traure el suc. un suc de vegades més dolç i d'altes més amarg -i ells estic segur que n'estarien ben contents. Que el record dels papes Borja i dels fills d'Alexandre VI, o que, fins i tot, el sant Borja de Gandia siguen personatges més o menys freqüents en la producció literària -i també musical, amb òperes de renom- i que hagen arribat a ser protagonistes de novel·les del segle XX i de pel·lícules de la naturalesa més diversa -des de les que han pretés ser més rigoroses amb la història, fins aquelles altres on ha primat la seua llegenda negra, donant productes fins i tot clarament pornogràfics-, no puc dubtar que ompliria d'orgull a tota la nissaga. Perquè, entre altres coses, ells es burlarien de bon grat d'aquelles altres famílies que, com els Borja, en aquells temps varen fer més coses dolentes que els valencians arrelats a Roma i, per contra, ningú no els recorda ni per equivocació.

Ara, una nova mostra d'això que dic els la celebració del Festival Som renaixement, on una sèrie d'actors de la nostra cultura ens acostaran al món dels Borja, en un entorn privilegiat: el monestir de Sant Miquel dels Reis -segurament, un dels espais més italians de la València del segle XVI i on, a més, actualment hi ha la Biblioteca Valenciana -amb els seus fons riquíssims i excepcionals- i l'Acadèmia Valenciana de la Llengua. Som renaixement comptarà amb conferències, música, teatre, moda, literatura i gastronomia. Uns ingredients que convenientment combinats, faran les delícies dels espectadors. Els nostres Borja -però també dona Germana de Foix i el seu espòs, Ferran d'Aragó, fundadors d'aquella casa-, s'ho passarien d'allò més bé. I tot ens recorda, de fet, un dels llibres valencians més europeus: El Cortesano, de Lluís del Milà, amic i narrador de les festes que convocaven es Ducs de Calàbria al Real de València i on es conjugaven tots aquells elements i encara d'altres com la caça i la dança.

En conjunt, el programa és ben abellidor i de segur que serà un èxit. Els Borja, així -la Capella de Ministrers, per exemple, interpretarà el programa Lucretia Borgia i el sopar del dia 6 també és ben borgià-, n'estaran contents, de veure's transformats en motiu de festa. Una bona iniciativa per la que cal felicitar a Carles Magraner, que n'és l'ànima.

Compartir el artículo

stats