Aquesta setmana, el govern de P. Sánchez ha declarat com a urgent l'ampliació de la V-21 (els terrenys del vial d'accés al port ja fa anys que s'expropiaren).

La terra que han portat els rius a través dels segles, la terra que ha cedit la mar retirant-se mil·límetre a mil·límetre, la que les generacions passades treballaren, la que tenim, la que podrien tindre les properes generacions, la «millor terreta del món», serà asfalt?

Ahir diumenge, un bon grapat d'associacions i entitats i persones a títol individual van arrimar-se a l'ermita dels Peixets d'Alboraia convocades per la Plataforma per l'Horta per conéixer en directe quines eren les terres que l'asfalt destruiria. Són 80.000 m² robats a l'horta més rica del País, amb la raó declarada d'evitar embussos a l'entrada de València. En realitat, un estalvi de 5 minuts a l'entrada de València durant els dies que la gent viu a la segona residència i continua treballant a la ciutat.

Aquesta ampliació de la V21 té com a objectiu final facilitar dues noves infraestructures que encara representaran un major robatori de metres d'horta: la de l'accés nord al port i la de l'estació del futur AVE a Barcelona.

Qui decideix atorgar prioritat a l'ampliació de la V21 que està rebutjada pels actuals governs de la Generalitat i de l'Ajuntament de València? Per què l'estació de l'AVE ha de situar-se en un lloc que representarà encara un major robatori de metres a l'Horta per les mateixes necessitats d'aquesta estructura? Algú pot garantir que la zona que s'utilitze com a magatzem durant les obres podrà recuperar-se per al cultiu i que serà igualment fèrtil? Com es compensa la pèrdua de tres edificacions centenàries que està previst enderrocar?

La setmana passada, una manifestació semblant reivindicava la reversió de la ZAL a la Punta i el retorn a l'Horta dels 309.865 m² que generaren l'expropiació violenta de més de 100 famílies i la destrucció d'algunes edificacions centenàries. Fa més de 20 anys que està paralitzada. 20 anys d'Horta sota l'asfalt.

Qui decideix que els trens de rodalia valencians no són prioritat? Qui decideix que els diners europeus del corredor mediterrani vagen als trens de rodalia de Madrid? Qui decideix no subvencionar els transports metropolitans de València? La mateixa gent que decideix robar metres a l'Horta? El mateix centre de decisió?

Volem decidir quins projectes són d'execució urgent i quins cal repensar o tirar enrere! No volem més asfalt o més horta sota l'asfalt. Volem seguir sent la millor terreta del món... no el millor asfalt del món!