Levante-EMV

Levante-EMV

Contenido exclusivo para suscriptores digitales

El plaer de la carn

Publicat a finals del 2017 per la Institució Alfons el Magnànim - CVEI, El plaer de la carn. Sexe i temperament en la cultura medieval va ser guardonat amb el Premi València Alfons el Magnànim d'Assaig 2017 i conté el treball de l'investigador Albert Toldrà sobre el comportament sexual -i transgressor- de la societat de l'edat moderna, bàsicament -els segles XVI, XVII i XVIII són els més representats. El llibre comença amb una introducció sobre la moral i la repressió que és il·lustrada amb idees de Ramon Llull, Vicent Ferrer o fra Lluís de Granada i passa a explicar la idea del matrimoni com una forma de canalitzar la sexualitat humana, basant-se majoritàriament en teòlegs del XVI, per, de seguida, passar a l'espai de les transgressions que, des de la primera línia, es remunta al Concili de Trento i que, fonamentant-se en autors medievals com Eiximenis i en altres textos de l'època, són classificades sota diferents epígrafs: fornicació, prostitució, violació, adulteri, incest, sacrilegi carnal i els pecats contra natura. Es configuren així els set capítols del volum, on el destinat a la sodomia i les altres variants del tema és el més extens, com era d'esperar.

Toldrà realitza un recorregut per la casuística que ha caigut a les seves mans: molta d'ella és inèdita i procedent de processos inquisitorials i, en altres casos, ha recorregut a bibliografia ja publicada o bé al·lega exemples d'obres com el Decameró, el Novellino de Masuccio Salernitano, Les cent nouvelles nouvelles, l'Heptameró i d'altres. Al costat de documentació d'arxiu -disposicions locals, lleis, etc.-, llibres com l'Espill de Jaume Roig, el Jacob Xalabín i més que van donant forma al vast canemàs on Toldrà teixeix el seu discurs. Un discurs que funciona bé i ens incita a llegir, perquè és molt efectista, ja que mostra cruament els plaers de la carn -fins i tot els més vedats, i sense tabús-, la qual cosa fa que el llibre capte l'atenció del lector cap a les víctimes en la majoria dels casos, en tant que ens permet veure com fornicaven -i més- les gents d'aquells segles remots. I com, alguns, arribaven a perdre la vida per amar, cosa que ens genera una clara empatia.

El volum, amb totes aquelles experiències de l'amor i del sexe, està destinat a convertir-se en un clàssic, al costat d'altres, com el pioner, de Rafael Carrasco, Inquisición y represión sexual en Valencia. Historia de los sodomitas (1565-1785) (Barcelona, 1985), o el más recent, de Jaume Riera i Sans, Sodomites catalans. Història i vida (segles XIII-XVIII) (Barcelona, 2014). Tot un plaer, poder saber dels plaers del passat.

Compartir el artículo

stats