Levante-EMV

Levante-EMV

Contenido exclusivo para suscriptores digitales

La paritat de gènere als òrgans estatutaris

L´ordenament jurídic intern, així com la normativa convencional derivada dels tractats internacionals signats per l´Estat espanyol, obliguen a fer efectiu el dret a la igualtat i a la no discriminació per raó de sexe. La Llei Orgànica 3/2007, de 22 de març, per la igualtat efectiva de dones i homes, és de l´exercici 2007. Estem a l´any 2018 i, malgrat tot, no puguem dir que no hagen hagut avanços, doncs almenys hi ha una llei que la consagra i de la qual els tribunals poden fer-ne ús, no pareix que haja sigut presa massa seriosament.

En aquest sentit, per exemple, en les entitats valencianes reconegudes en l´Estatut d´Autonomia per la seua importància, com són el Síndic de Greuges, Consell Valencià de Cultura, Comitè Econòmic i Social, Consell Jurídic Consultiu, Acadèmia Valenciana de la Llengua i Sindicatura de Comptes,, la paritat de gènere està lluny d´haver-se aconseguit. Vegem.

Síndic/a de Greuges. El/la síndic/a de greuges, els/les dos adjunts/tes, més el/la secretari/a, tot són homes (100 %). El/la cap de gabinet, també, és home. L´única dona que apareix en el que podríem adjectivar com comitè de direcció, seria la tècnica de comunicació i continguts de la web.

Consell Jurídic Consultiu. D´un total de 8 membres, 5 són homes i 3 dones (63% - 38%). Això sí, com una excepció digna de ressaltar-se, és l'única institució estatutària presidida per una dona.

Consell Valencià de Cultura. Constituït per 21 membres, dels quals 16 són homes i 5 dones (76% - 24%). La presidència sempre ha estat ocupada des de la seua constitució, mitjançant Llei 12/1985, de 30 d´octubre, per un home (l´actual president està 20 anys al càrrec). Com curiositat, els 21 membres del primer Consell, anomenats a l´any 1986 pel president de la Generalitat, eren tots homes. Hem d´avançar fins a l´any 1998 per trobar les primeres dones (en concret 3). Ares de hui ja en són 5 ( després de 32 anys d´existència).

Consell Econòmic i Social. Constituït per 20 membres dels quals 13 són homes i 7 dones (65% - 35%). La presidència i les dos vicepresidències estan ocupades per homes.

Acadeèmia Valenciana de la Llengua. Són 21 acadèmics dels quals 17 són homes i 4 dones (81% - 19%). Per altra banda, hi ha 14 ex-membres dels quals 11 són homes i 3 dones (79% - 21%). L´Acadèmia està presidida per un home des de 27 juny de 2001 (17 anys).

Sindicatura de Comptes. D´acord l´article 17 de la seua Llei de creació els seus òrgans són els síndics/ques (3), els auditors/res (7) i la secretaria general (1). Per tant, estem parlant d´11 membres, dels quals 9 són homes i 2 dones (82% - 18%). Encara que caldria aclarir que s´accedeix a la plaça d´auditor/a «mitjançant proves o sistemes de selecció o de provisió prèviament aprovats, en exercici de l'autonomia de personal reconeguda en aquesta llei» (article 19). Per tant, deixant al marge als/les auditors/res, quedarien com òrgans 3 síndics/ques i una secretaria general, dels quals 3 són homes i 1 dona (75% - 25%). El síndic major és un home.

Compartir el artículo

stats