Levante-EMV

Levante-EMV

Contenido exclusivo para suscriptores digitales

Dos ànimes en un mateix cos

Es juga esta vesprada en la preciosa pista de Beniparrell la final del Trofeu El Corte Inglés de Galotxa. Accedixen en la categoria de juvenils les formacions de Beniparrell i Meliana i en la categoria absoluta dos equips procedents dels Valls: Quart i Faura. Notícia destacada és l'absència de Moro en la formació de Quart, per lesió de lligaments. Serà substituït pel jove Jose Salvador, que assumix una gran responsabilitat. Estarà acompanyat d'Alex, Xato d'Almenara i Berbis. A Faura jugaran, Julián, Llopis, Sergio i Miguel Ángel. Són els protagonistes d'un torneig nascut en l'estiu de 1976. D'un torneig que té l'orgull i el privilegi d'haver sigut un vehicle de recuperació d'este esport en moltes poblacions, d'haver propiciat la creació de clubs i escoles i d'haver sigut el planter d'on han sorgit moltes de les primeres figures professionals d'estes quatre últimes dècades. El torneig va ser l'espill en què es van mirar altres comarques on es va recuperar el joc a Llargues o el de Raspall.

El mateix cap de setmana que la final del torneig degà dels clubs es programa la final de la Copa Diputació d'Escala i Corda professional. Serà demà, a Guadassuar, amb quatre primers espases: Puchol II de Vinalesa i de Carlos de Genovés mesuraran les seues forces davant de Pere Roc de Benidorm i Tomàs II de Xaló. La primera final simbolitza el treball dels clubs, de les gents que sense més recompensa que l'orgull que suposa representar l'ànima dels seus respectius pobles, eixiran a la pista de Beniparrell per a convertir cada colp a la vaqueta, sense limitacions de galeries, en un crit d'orgull propi. Els que s'acosten a Beniparrell faran força en cada quinze, per a assaborir d'elegàncies i colps màgics però sobretot, per damunt de tot, per a guanyar.

La final de matí, a les 12 hores, a Guadassuar, simbolitza la culminació artística del treball de superació de pilotaris com Puchol II, sorgits en el si del club de Vinalesa, -en el torneig de galotxa des de l'any 1978- o de Pere Roc, en el club de Benidorm. Tomàs II va mamar la pilota des de les entranyes de la Marina Alta, Xaló. I Carlos, que és fill de pilotari d'El Genovés, i amb això està tot dit. Quatre primeres figures que convertixen en bellesa plàstica cada colp, cada rebot, cada volea... Beniparrell expressa l'ànima entregada a un esport que se sent des de les entranyes de la història de cada poble valencià. Guadassuar, l'expressió artística d'este poble mediterrani que convertix la duresa del colp directe, cara a cara, valent, a una dura pilota de vaqueta, en una explosió de bellesa que enardix la pell de qualsevol espectador amb un mínim de sensibilitat. Beniparrell i Guadassuar, dos ànimes en un mateix cos. Tot un privilegi ser aficionat a la pilota.

Compartir el artículo

stats