Levante-EMV

Levante-EMV

Contenido exclusivo para suscriptores digitales

Les noves tecnologies en el món infantil i juvenil

Des que ha acabat el curs escolar he escoltat tres persones comentar amb preocupació l'ús que des de l'inici de les vacances, els respectius fills (d'entre 12 i 16 anys) estan fent de les noves tecnologies. I coincidien a explicar actituds com les següents: en tots tres casos els xicons dediquen la major part del temps diari a utilitzar els artefactes que tenen a l'abast, (mòbil, tàblet, play, X box, Wii, ordinador, etc.) i alhora refusen altres activitats d'oci com ara llegir, anar a la platja o al cinema perquè prefereixen quedar-se a casa introduint-se en les xarxes socials o utilitzant els videojocs individualment o amb altres jugadors. A més, es mostren irritats quan se'ls interromp. I fins i tot quan se suposa que estan dormint de vegades estan en les xarxes o jugant. Amb l'agreujant que molts dels jocs que utilitzen provoquen ansietat.

Situacions com aquestes que ens parlen de possibles addiccions, són més generalitzades del que creiem i això vol dir que n'hem de ser conscient.

No es tracta de demonitzar les noves tecnologies sinó d'analitzar la seua influència i fomentar-ne, amb eficàcia, un bon ús. Perquè ja sabem les enormes aplicacions positives que aporten en molts àmbits com ara, les d'afavorir la imaginació i la creativitat i altres processos intel·lectuals, la de facilitar la comunicació, la de contribuir a l'oci, la de possibilitar l'accés al saber, la facilitació de la investigació de tot tipus... Però podem dir que la major part de criatures i joves, a més de fer-ne un ús excessiu, manquen de criteris, formació i maduresa per triar allò que els convé i amb freqüència consumeixen autèntica brutícia: vídeos porno, violents o simplement desficaciats, jocs amb continguts masclistes i també agressius, fins i tot macabres. I entren a les xarxes socials de manera totalment confiada posant-se en situacions de perill.

Per part de les famílies i del món educatiu, és difícil intervindre, d'una banda per desconeixement del món d'internet i d'altra per l'enorme atractiu que té. És necessari saber que entre les seues característiques està la d'atraure contínuament l'atenció de l'usuari, fent-li arribar de manera continuada, notícies, publicitat, propostes, records... partint de les dades que prèviament han obtingut sobre allò que a l'usuari interessa. Hi ha també l'atracció de les pantalles amb els llums i els colors. És un món aclaparador respecte el qual cal adoptar un sentit crític. Però hi ha més. Si en el món del llibre infantil i juvenil hi ha i guies que informen de les característiques del llibre, els valors que transmet, etc, amb més motiu ens cal una eina que ens informe de videojocs i jocs amb les característiques, els valors que transmeten etc. Una bona guia que ajude les famílies i els centres escolars, al menys, a proporcionar materials positius.

Compartir el artículo

stats