Levante-EMV

Levante-EMV

Contenido exclusivo para suscriptores digitales

Conta'm un conte

Diuen els antropòlegs que el llenguatge oral nasqué al voltant d´una foguera. El relat de la quotidianitat, d´allò que havia passat durant el dia i també d´allò que podria passar l´endemà. Amb el relat, construïm el passat i imaginem el futur. Amb el relat, sintetitzem, ornem amb detalls i, per tant, també inventem i mentim.

El conte, una «narració breu de ficció» és també la «relació d'un esdeveniment fals o de pura invenció». Usem la paraula en un sentit positiu quan la relacionem amb una rondalla i en negatiu quan parlem de romanços «excuses, històries o dilacions: No em vingues amb romanços i fes el que t'he manat».

Qui narra selecciona de la realitat allò que li interessa, afig elements que inclinen el relat cap a un costat i n´elimina els que considera contraris a la idea que vol transmetre, tot conscientment del que està fent. L´anàlisi del discurs polític, però també el periodístic —les cròniques esportives són per a tesi doctoral del bluf «muntatge, engrandiment artificiós d'alguna cosa per tal de fer veure que és més important o valuosa del que realment és»— i fins i tot algunes sentències ens permeten comprovar de quina forma tan poc prudent ens estan parlant.

Estem vivint un moment molt interessant per a la Història i per a les històries. La narració d´allò que està passant és absolutament diferent depenent de qui la narra. Ens estan contant un romanç i ens l´estem engolint perquè fiem d´aquell que ens hauria d´aportar veracitat, moderació, discreció i mesura. La denúncia de la manipulació de la RTVE, la televisió pública del nostre país feta per la mateixa gent que hi treballa no ens estranya, per desgràcia. Titulars malintencionats, clarament tendenciosos no reben les crítiques i sobretot els escarments que mereixen.

Enguany tenim en dos universitats valencianes un grau nou: el de Ciència de Dades. Uns estudis que mostraran, entre altres moltes coses, les accions que genera una narració manipulada. Quan estava en l´AMPA i parlàvem dels estudis amb millors eixides professionals em repetia com un mantra: «La professió de què viuran els meus fills encara no està inventada». Potser jo, si haguera nascut fa 18 anys, ara m´estaria preparant per a ser detectora de manipuladors i no em queixaria de faena.

Compartir el artículo

stats